Winst bij Waberer's neemt duik ondanks groeiende omzet

De omzet van Waberer’s – de zelfverklaarde marktleider in het Europese wegvervoer – groeide tijdens het eerste kwartaal op jaarbasis met 15% tot 179 miljoen euro. De nettowinst, daarentegen, verdampte tot 0,2 miljoen.

De tak ‘internationaal transport’ groeide met 17% tegenover het eerste kwartaal van 2017. Dat was te danken aan de overname van het Poolse Link en aan een prijsverhoging van 4%. De logistieke tak – die alleen in Centraal Europa actief is – kan de omzet met 8% verbeteren, dankzij een aantal nieuwe contracten en hogere prijzen

De terugkerende ebitda bleef stabiel op 18 miljoen euro. De prijsstrategie en de impact op de volumes in de transporttak hadden een daling met 4% als gevolg, die werd gecompenseerd door betere marges in de logistiek.

Het nettoresultaat nam af tot 0,2 miljoen euro. Volgens CEO Ferenc Lajkó was dat toe te schrijven aan de afwezigheid van eenmalige winst. In het eerste kwartaal van 2017 was een eenmalige belastingswinst van 1,3 miljoen geboekt. Dat neemt niet weg dat de rentabiliteit fors zakte: een jaar eerder was die nog 4,4 miljoen euro.

Volumes onder druk

Volgens Lajkó stonden de volumes tijdens het eerste kwartaal onder druk, vooral door de beslissing om de prijzen te herzien en door een typisch laagseizoen in het begin van het jaar. Er werden evenwel initiatieven genomen om deze druk te verlichten. “Wij werken aan een verbetering van de kilometerprestaties door een betere inzet van het wagenpark. Ook worden een aantal lijnen aangepakt die die in het eerste kwartaal een negatief effect hadden op de kilometerstand”, zegt hij.

“Hoewel de prijsverhoging een effect had op onze winstgevendheid in het eerste kwartaal, zal ze naar verwachting voor de rest van het jaar een positief effect hebben”, zegt hij nog.

Philippe Van Dooren