VRD Bornem krijgt groen licht voor bouw magazijnen en kantoren

Ondanks 100 bezwaarschriften uit de buurt heeft logistiek bedrijf VRD een vergunning gekregen voor de nieuwe magazijnen en kantoren in Bornem. De klagers kunnen wel nog in beroep. “Liefst van al start ik na de zomer”, zegt CEO Raoul Van Raemdonck.

Al sinds eind 2017 probeert VRD nieuwe kantoren en magazijnen te bouwen aan het kruispunt van de N16 met de C. Van Kerckhovenstraat in Bornem. “Ik had in 2017 al een vergunning in handen. We bouwen op de site waar we nu al gevestigd zijn. Wat de hoeveelheid zwaar vrachtverkeer betreft, zou dat weinig verschil mogen maken, maar de inplanting is wel beter voor de verkeersafwikkeling”, aldus Van Raemdonck.

De actiegroep ‘Hou Hingene mobiel en leefbaar’ voert al sinds het begin actie tegen de plannen van het transportbedrijf. Zij willen naar eigen zeggen geen vrachtwagens die dag en nacht aan- en afrijden, langs een kruispunt dat nu al al op de lijst staat van ‘zwarte kruispunten’. Ze vrezen voor de veiligheid van fietsers en voetgangers.

Toch bezwaar

“We hebben onze plannen van weleer net aangepast om tegemoet te komen aan de actievoerders. Desondanks hebben ze bezwaar aangetekend”, zegt Van Raemdonck. “Veel hangt er nu van af of ze beroep zullen aantekenen of niet. Wij staan in elk geval te popelen om aan de afbraak te beginnen van de oude gebouwen. In het beste scenario kunnen we na de zomer starten”, aldus de CEO. 

Bornems burgemeester Kristof Joos (N-VA) verdedigde de beslissing van het schepencollege in HLN.  “Het mobiliteitsprobleem in onze gemeente moet worden aangepakt, maar dit bedrijf mag hier niet de dupe van zijn”, zegt hij.

Erik De Troyer