Vos Logistics verbetert omzet en winst in 2017

De omzet van Vos Logistics groeide vorig jaar met 5% tot 290 miljoen euro. Het resultaat voor interest en belastingen (EBIT) steeg met 16% tot 8 miljoen euro en de nettowinst van 2,5 tot 3,5 miljoen euro. Er werd ook fors meer geïnvesteerd.

De Nederlandse groep uit Oss maakte vandaag de resultaten voor 2017 bekend. Volgens CEO Frank Verhoeven verbeterde de markt vooral na de zomer. De omzetstijging werd zowel door de divisie ‘International Transport’ als door de logistieke tak 'Solutions' gerealiseerd. Ook voor 2018 wordt gerekend op verdere omzet- en winstgroei.

Joosten in Nederweert, een grootvolume- en distributievervoerder die enkele weken geleden overgenomen werd, droeg niet bij tot de omzetgroei: de acquisitie ging pas in op 31 december 2017. Wel stelt de directie dat deze acquisitie de positie van Vos Logistics in de bulk en de distributie zal versterken.

Minder CO2

De groep investeerde vorig jaar 38 miljoen euro in nieuw materieel. Dat is meer dan tweemaal het bedrag dat ze in 2016 investeerde. Vos Logistics kocht 320 nieuwe trucks en 350 ladingeenheden. Door de vlootvernieuwing, een betere gemiddelde beladingsgraad en brandstofbesparingen en de inzet van meer lng-trucks, nam de CO2-uitstoot 3% af tot 0,035 kilogram per tonkilometer.

Er werd ook fors geïnvesteerd in IT en communicatieplatformen. Volgens Verhoeven worden de logistieke processen steeds complexer, zodat technologische vooruitgang en digitalisering zich opdringt om ze te vereenvoudigen.

Volgens CFO Ben Vos is de financiële basis van de onderneming solide. Zo werd een lening van 7 miljoen euro volledig afgelost. Dit jaar zal Vos Logistics nog eens 43 miljoen euro in nieuw materieel en digitalisering investeren.

Philippe Van Dooren