Vopak Terminal ACS verhoogt laadcapaciteit spoor fors

Op de Vopak Terminal ACS in de Antwerpse haven is donderdag het nieuwe laadstation voor bloktreinen in gebruik genomen. De capaciteit voor het laden van tankwagons met acetyls verhoogt hierdoor met 400%. De belangrijkste bestemming is Duitsland.

De officiële opening van de installatie vond plaats in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Havenschepen Marc Van Peel (CD&V). De terminal aan de Scheldelaan fungeert als bundelings- en overslaghub voor acetyls. Die komen per zeeschip toe en gaan dan per trein naar voornamelijk Duitsland voor verwerking. Acetyls zijn een vitaal bestanddeel voor de productie van onder meer dashboards, coatings, verpakking en farmaceutische producten.

Vopak benadrukt dat het met de nieuwe infrastructuur de rol van Antwerpen als chemiehub voor Noordwest-Europa versterkt.

Logistiek voordeel

Het nieuwe laadstation zorgt er bovendien voor dat de klanten beter gebruik kunnen maken van het spoor waardoor ze een bijkomend logistiek voordeel genieten. Tot slot zorgt de investering ervoor dat de activiteiten op de terminal verder kunnen groeien.

Vopak Terminal ACS beschikt over een park van 107 tanks met een totale capaciteit van 202.000 m³. Er zijn laad- en losinstallaties voor schepen, tankwagons en binnenvaarttankers.

Koen Heinen