VIL helpt bedrijven met digitalisering magazijnen

De trend naar automatisering en digitalisering in magazijnen is ingezet, maar voor bedrijven is het niet makkelijk om inzicht te krijgen in de toegevoegde waarde van nieuwe technologieën. VIL wil hen helpen met een specifieke tool.

Het project ‘Future Proof Warehousing’ dat VIL zopas lanceerde, moet bedrijven helpen om zinvolle keuzes te maken om hun magazijnen op een realistische manier te transformeren. Samen met de deelnemende bedrijven wil de innovatiecluster een praktisch inzetbare selectie-/keuzetool ontwikkelen. Die laat de logistieke bedrijven enerzijds het transformatiepotentieel zien van het digitaliseren en/of automatiseren van bepaalde processen, en anderzijds de randvoorwaarden hiervoor.

Het project is opgestart omdat het voor veel bedrijven, en zeker KMO’s, moeilijk is om te weten welke investeringen in digitalisering hun bedrijf het best vooruit kunnen helpen. “Welke meerwaarde genereert IoT (internet of things, red.) voor een magazijn? Wanneer is het zinvol om drones en robots in te zetten? Hoe kan een bedrijf best zijn logistieke assets lokaliseren? De doelstelling van dit VIL-project is bedrijven helpen om zinvolle keuzes te kunnen maken”, zegt projectleider Luc Pleysier.

Slimmer investeren

“De toolkit moet bedrijven inzicht geven waar ze al staan op het vlak van digitalisering en automatisering. De toolkit zal ook aangeven welke technologieën voor welk proces nog extra toegevoegde waarde kan opleveren en wat de randvoorwaarden zijn om die toe te passen”, zegt hij. De tool wordt opgesteld voor bedrijven uit allerlei sectoren met activiteiten in een eigen magazijn.

Over twintig maanden moet de ontwikkeling achter de rug zijn.

De deelnemende bedrijven zijn Atlas Copco, Barry Callebaut, Danone, Globis, Proximus, Reynaers Aluminium, Ridix, Terumo, Unilin en WFS.

Philippe Van Dooren