VIL lanceert deelplatform voor logistieke assets en diensten

Onder de noemer ‘Sharing Logistics’ start VIL in samenwerking met de hogeschool Howest in Brugge een deelplatform voor logistieke middelen. Het gaat om kapitaalintensieve 'assets' zoals heftrucks, straddle carriers, koelruimtes en parkings.

VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector, deed eerder al positieve ervaring op met de deeleconomie via het project Cambion voor rollend materieel. Het wil het deelconcept nu verder uitbreiden en logistieke assets delen (logistieke goederen/bezittingen van een bedrijf). Samen met de hogeschool Howest in Brugge zal het een deelplatform ontwikkelen dat vraag en aanbod matcht.

Zonder winstbejag

Bedrijven, bijvoorbeeld binnen een industriezone of bedrijvenpark, kunnen dankzij het platform elkaars onbenutte assets en diensten gebruiken zonder dat er sprake is van winstbejag. Het gaat erom dat de verhuurder een deel van de kosten van stil- of leegstand kan recupereren en dat de logistieke assets efficiënter benut worden.

Volgens Howest, waarvan de studenten stage lopen bij heel wat verladers en transportbedrijven, is het tekort of teveel aan logistieke assets een blijvend probleem dat de bedrijven veel geld kost.

Kapitaalintensieve assets

In eerste instantie worden bij de deelnemende bedrijven de logistieke assets die overdag onbenut blijven, in kaart gebracht. Het gaat meestal om kapitaalintensieve assets, niet alleen in aankoop maar ook in onderhoud: heftrucks, hoogtewerkers, straddle carriers, koelruimtes, magazijnruimte, vergaderzalen, veiligheidspersoneel, parkings enzovoort.

Het platform moet de deelnemende bedrijven op een snelle en duidelijke manier met elkaar in contact brengen en transacties mogelijk maken. Bedrijven die deel willen uitmaken van het platform kunnen zich nog melden tot eind maart.  

Bestaande projecten

Helemaal nieuw is het ‘Sharing Logistics’ platform niet. Zo lanceerde logistiek vastgoedgroep Montea in 2018 in België het onlineplatform Stockspots, een soort 'airbnb' voor overtollige logistieke ruimte, in samenwerking met een Nederlandse start-up.

Begin deze maand werd in de industriezone Luithagen in de haven van Antwerpen het deelproject ‘Start2Share’ gelanceerd. Via dat initiatief van vastgoedgroep Quares en dienstverlener i.Revitalise kunnen bedrijven onderling materialen, diensten en gebouwen delen die ze niet gebruiken.

Koen Heinen