VIL bouwt logistiek demonstratiecentrum op Wetenschapspark in Niel

VIL start binnenkort in samenwerking met POM Antwerpen met de bouw van een logistiek demonstratiecentrum op het Wetenschapspark in Niel. In LogiVille zullen bedrijven vooruitstrevende logistieke tools kunnen ontdekken en uittesten.

VIL-voorzitter Danny Van Himste kondigde gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Vlaams logistiek innovatieplatform VIL aan dat het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) het dossier net voor de eindejaarsfeesten heeft goedgekeurd. Hierdoor kon het licht voor de bouw van het democentrum definitief op groen worden gezet.

“Het gebouw wordt een landmark aan de ingang van het Wetenschapspark in Niel, vlakbij Boom. Daar zullen bedrijven innoverende concepten kunnen voorstellen, uittesten en verder ontwikkelen”, zegt Van Himste. Het Wetenschapspark is een initiatief van POM Antwerpen in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Het huisvest een incubator, spin-offs, kmo's en multinationals actief in kennisintensieve activiteiten.

Fysieke en virtuele demonstraties

“Naar verwachting wordt de eerste steen eind 2018 of begin 2019 gelegd. Tegen 2021 zal het demonstratiecentrum operationeel zijn. Het wordt een gebouw van 2.000 m² voor zowel fysieke als virtuele demonstraties. Bedrijven zullen er kennis kunnen maken met de laatste ontwikkelingen in logistiek materieel, zoals cobots, slimme brillen, drones, gerobotiseerde heftrucks, RFID-toepassingen, enzovoort. Ze zullen ze daar kunnen ontdekken, testen, en er ook pilots uitwerken. Deze tools van de toekomst zouden dan om de paar maanden door nieuwe innovaties worden vervangen. Daarbij zal de ‘trends radar’ die we nu ontwikkelen, zeer nuttig zijn”, zegt VIL-directeur Liesbeth Geysels.

Het virtuele gedeelte richt zich onder andere op ‘augmented realtity’ en simulatoren. Daarnaast komen er vergaderzalen voor bedrijven en kantoren. Voor events en grotere groepen zullen de aula en ontvangstruimte van het Wetenschapspark gebruikt worden.

Valorisatie

“De doelgroepen van LogiVille zijn de logistieke dienstverleners en verladers, maar ook studenten van hogescholen en universiteiten – bijvoorbeeld doctoraatsstudenten – en buitenlandse bedrijven en potentiële investeerders die op economische missie in Vlaanderen zijn. Die zullen ontwikkelingen van Vlaamse bedrijven kunnen ontdekken. Het demonstratiecentrum zal ze ondersteunen bij de valorisatie van de producten en diensten die ze ontwikkelen”, zegt Geysels.

Het demonstratiecentrum heeft een prijskaartje van 5,9 miljoen euro. De helft daarvan wordt aangebracht door het EFRO (40%) en de Vlaamse regering (10%). De andere helft wordt gedragen door POM Antwerpen, die de bouw op zich neemt, en VIL die de uitrusting en inrichting zal verzorgen.

Philippe Van Dooren