Vierde vrachtafhandelaar start op Liege Airport

Belgian Airport Services start begin juli als vierde vrachtafhandelaar op Liege Airport (LGG). Daarmee komt de eerste commerciële directeur van LGG, Alain Decors, terug naar de heimat. BAS start met drie charters per week maar wil snel groeien.

Begin dit jaar hielden Alain Decors en Peter Smith, ex-CEO van Menzies, de nieuwe vrachtafhandelaar Belgium Airport Services (BAS) boven de doopvont. Men wilde begin juni al kunnen starten, maar de administratieve procedures bij de douane en de erkenning als ‘regulated agent’ laten nog even op zich wachten. Decors heeft er een goed oog in en denkt definitief op te starten begin juli.

6.000m2

Tot het einde van het jaar zal dat nog met een redelijke beperking zijn. BAS krijgt voorlopig 2.000m2 van de nieuwe loods in de ‘Zone Noord’ van Liege Airport ter beschikking, maar verhuist begin 2019 naar een nagelnieuwe loods van 6.000m2. “Daardoor moeten we momenteel zelfs geïnteresseerde klanten weigeren”, maakt Decors zich sterk. “We starten op met een drietal charters per week, met mogelijk nog enkele extra vluchten, maar we kunnen er maximum zeven per week aan. De vraag is meer dan het dubbele daarvan.”

BAS richt zich in eerste instantie op chartervluchten en de Chinese connectie, die steeds sterker wordt in Luik. Decors mikt ook op de stijgende e-commercetrafiek die daarmee gepaard gaat en is al in contact met enkele luchtvaartmaatschappijen om op reguliere basis samen te werken.

Jobs

De beperkte magazijngrootte maakt dat BAS voorlopig met twee shiften werkt. Toch starten er al 25 werknemers vast in dienst en enkele interimkrachten. Begin 2019 kan dat aantal stijgen. “Liege Airport kent veel succes nu. Ik verwacht dat ze nog sterker zullen groeien en dat ook wij daar ons graantje van zullen meepikken”, zegt Decors.

Decennia ervaring

Alain Decors en zijn zakelijke partner Peter Smith kunnen heel wat relevante ervaring voorleggen. Decors was zes jaar de adviseur van de CEO Europe van afhandelaar WFS in Parijs. Peter Smith was CEO van afhandelaar Menzies. Bovendien kent Decors de Luikse luchthaven goed. Hij was er de eerste commerciële directeur van de luchthaven zoals we die nu kennen en werkte vanuit zijn eigen bedrijf Airfreight Development Worldwide samen met de luchthaven. “Voor mij voelt het dus als thuiskomen, zelfs al is de luchthaven enorm gegroeid de voorbije jaren. Ik heb altijd een goede band gehad met de luchthaven en de verschillende luchtvaartmaatschappijen. We zijn dus klaar om er in te vliegen.”

Kasper Demol