Verjongd VEA-logo symboliseert nieuwe dynamiek (+foto's)

Meer dan ooit moeten de expediteurs zich bezinnen om de toekomt. Onder het motto ‘Wacht niet op amazon.com’ wees VEA-voorzitter Proost gisteren op de vele uitdagingen die de sector tegemoet gaat en vooral op de nood aan meer horizontale samenwerking.

Donderdagavond had het eindejaarsevent van de VEA plaats, dat nu de nieuwe naam draagt van ‘Vereniging Expediteurs Antwerpen’. Tijdens zijn korte gelegenheidsspeech had Proost (tweede foto) het hoofdzakelijk over de toekomst van de logistieke dienstverlener. Daarbij maande hij de expediteurs aan zich te bezinnen over de houdbaarheid van hun businessmodel.

De uitdagingen voor de toekomst zijn talrijk. Proost somde ze niet concreet op, maar hij wees erop dat binnen VEA deze al benaderd worden in het kader van het programma "VEA 2020" dat vorig jaar is gelanceerd. Ook haalde hij het werk aan van de acht commissies, het ledencongres en de informatie van de leden via de talrijke nieuwsbrieven om de dynamiek te benadrukken.

Opportuniteiten

“Nooit eerder hebben we zo actief ingezet in het verwoorden waarmee we binnen VEA bezig zijn en dat is heel wat. De dynamiek die de verschillende VEA-commissies ten toon spreiden, geeft mij als voorzitter een zeker gevoel over de toekomst van onze vereniging en van onze sector. Ondanks de rapporten die we lezen waarin staat dat het beroep van de logistieke dienstverlener tot de top 10 van meest bedreigde beroepen behoort binnen dit en twintig jaar”, zegt hij.

“Het ongemakkelijk gevoel dat we vaak vandaag nog hebben als we woorden horen als 3D-printing, Big Data, robotisering, zelfrijdende trucks, Amazon, Uber,… moet op korte termijn plaats ruimen voor een vertrouwd gevoel bij onze bedrijven. Dat zou betekenen dat we de opportuniteiten van deze innovaties als sector hebben vastgegrepen en geïntegreerd in onze businessmodellen”, aldus Proost verder.

Tevens beklemtoonde hij het belang van meer horizontale samenwerking en bundeling voor het optimaliseren van de supply chains. Daarbij wees hij op evoluties die op de sector afkomen, zoals het opzetten van netwerken gebaseerd op big data en de klimaatverandering. Maar ook op de antwoorden die VEA aanreikt, zoals het Centraal Boekingsplatform (CBP) dat nu in de markt wordt gezet. De launch ervan zal begin 2016 gebeuren.

“Omdat een nieuw tijdperk aantreedt, drong een ‘make-over’ van het logo van VEA zich op”, waarna hij het trots aan de leden voorstelde. Het is de vijfde keer in 110 jaar dat het veranderd wordt.

Slimste expediteur ter wereld

Tijdens de avond werd tevens de trofee van de ‘Slimste expediteur ter wereld’ overhandigd door Koen Verhelst van de VEA Jongeren. De winnaar van deze quiz, waaraan dit jaar liefst 50 teams deelnamen, is ‘The Dockers’, een ploeg van Port of Antwerp. Zij volgen een team van Gosselin Forwarding op, die de competitie – men mag die wel zo noemen – vorig jaar won.

Verhelst kon echter niets anders vaststellen dat dit jaar twee ‘niet expediteurs’ op plaats 1 en 2 staan. Hij maande de expediteurs dan ook aan om zich nu al voor te bereiden op de quiz van volgend jaar.