Van Moer sluit nieuw contract met Nippon Shokubai

Van Moer Logistics in Zwijndrecht heeft een contract gesloten met het Japanse Nippon Shokubai voor de logistiek van de nieuwe productie-eenheid voor superabsorberende polymeren (SAP). De fabriek zal via een conveyor verbonden zijn met het magazijn.

Van Moer Logistics behandelde reeds de stromen SAP die Nippon Shokubai vanuit Japan in containers via de haven van Antwerpen invoerde. Het heeft een permanente stock van zo’n 10.000 big bags in het magazijn van 16.000 m² dat de groep in 2013 in gebruik nam op zijn site in Zwijndrecht en dat grenst aan de fabriek van Nippon Shokubai.

Het Japanse bedrijf breidt momenteel de productiecapaciteit van SAP in zijn fabriek in Zwijndrecht uit van 60.000 ton naar 160.000 ton. Daarnaast wordt ook een nieuwe productie-eenheid voor de basisgrondstof acrylzuur met een capaciteit van 100.000 ton gebouwd. Beide projecten samen vertegenwoordigen een investering van 350 miljoen euro en moeten tegen de lente van 2018 operationeel zijn.

Nieuwe jobs

Door de investering wordt de Antwerpse vestiging de grootste buiten het thuisland Japan. Er worden ook 60 tot 70 nieuwe jobs gecreëerd. SAP wordt gebruikt voor de productie van luiers en incontinentiematerialen. Nippon Shokubai is sinds 1999 gevestigd op de terreinen van Ineos Oxide in de Antwerpse haven.

Volgens CCO Dennie Lockefeer van Van Moer gaat het om een nieuw type SAP met een nog hogere kwaliteit die in de nieuwe productie-eenheid zal geproduceerd worden. De extra capaciteit zorgt er bovendien voor dat de producten niet meer uit Japan moeten ingevoerd worden.

Conveyor

De SAP worden in de fabriek opgezakt in big bags. Er wordt een volautomatische transportband gebouwd tussen de fabriek en het magazijn waarop de big bags getransporteerd zullen worden. In het magazijn worden ze gescand en gelabeld. Dagelijks zullen 360 big bags via de conveyor in het magazijn toekomen.

Van Moer Logistics zal tevens instaan voor de distributie in Europa per truck.