UPS Healthcare Center in Roermond is meer dan een opslagcomplex

De Amerikaanse integrator UPS beschikt in Nederlands-Limburg over een logistieke campus van 172.000 m². Behalve de dienstverlening zelf, worden ook de locatie en het gunstige systeem van BTW-verlegging als sterke punten in de verf gezet.

De campus zelf bestaat uit negen gebouwen, waarvan er vijf zijn gelegen in Roermond en vier in Venlo. “De combinatie van alle logistieke activiteiten tot één campus, weliswaar verdeeld over 2 locaties, genereert een betere flexibiliteit”, zegt Rob De Roock, UPS Operations Manager Health Europe.

Eén van de gebouwen in Roermond is het 20.000 m² grote Healthcare Center, dat eerder deze week het bezoek kreeg van de Belgische vakpers. De Roock wees op de gunstige locatie van het complex zowel ten overstaan van de Europese hub van UPS op de luchthaven van Keulen als van de wijdere Europese markt. “Meer dan 200 miljoen potentiële klanten zijn gevestigd binnen een straal van duizend kilometer”, zei hij.

De Roock benadrukte ook het gunstige systeem van BTW-verlegging bij invoer dat in Nederland – (én in België, nvdr) - wordt toegepast, maar in het nabijgelegen Duitsland niet bestaat. Dat laatste gegeven maakt o.m. ook Antwerpen aantrekkelijk als 'Duitse' importhaven.

Speerpunt

Europa is goed voor de helft van de internationale omzet van UPS, die op zijn beurt een aandeel van 16% heeft op de totale omzet, d.w.z. 8,9 miljard dollar van de 55,4 miljard in 2013. Healthcare is samen met B2C en ‘opkomende markten’ één van de speerpunten van de UPS-strategie. Uit een eigen enquête bij de healthcareproducenten leerde de groep dat schade en verspilling tot de belangrijkste zorgenkinderen behoren. Om dit tegen te gaan, ontwikkelde UPS een aparte dienstverlening onder de naam UPS Proactive Response, die de 24/7 opvolging van de zendingen combineert met risicobeheer.

Op het vlak van transport, biedt de groep zijn productengamma aan onder de naam ‘UPS Temperature True’, bestaande uit de varianten ‘Plus’, ‘Standard’  -voor de luchtvracht- en ‘Saver’, voor zeevracht. ‘Want”, zo verduidelijkte Jan Denecker, Marketing Manager Healthcare EMEA, “ook onze klanten zijn niet ongevoelig voor kostenvriendelijke oplossingen.” Speciaal voor de luchtvracht ontwierp UPS de ‘Pharmaport 360’-container, die de producten tot 5 dagen lang een van te voren bepaalde temperatuur kan garanderen en via een logger en GPS-systeem kan worden opgevolgd.

In het Healthcare Centre in Roermond kunnen de producten worden opgeslagen in verschillende temperatuuromgevingen: +15°, +25°, +2°, -20° en zelfs -70°. Behalve aan opslag en verzending wordt er ook aan toegevoegde-waardeactiviteiten gedaan, zoals (her)labelling en verpakking, het bijstoppen van handleidingen etc.