Uitwisselstop Europese palletpool geen drama voor logistieke keten

Palletpoolorganisatie EPAL zegt een overeenkomst met de internationale spoorunie UIC eenzijdig op na discussies over kwaliteitsgaranties. Volgens de Belgische tak van EPAL zal dit geen zware gevolgen hebben voor de logistieke keten.

De Europese organisatie EPAL sloot de overeenkomst in oktober 2014 met de Oostenrijkse spooroperator Rail Cargo Austria, die in naam van UIC het palletpoolsysteem beheert. Nu zegt EPAL uitwisselingsovereenkomst op omdat ze de kwaliteit van de UIC/EUR-palletten en dus ook de veiligheid van de gebruikers, goederen en logistieke processen niet kan garanderen. Volgens de poolbeheerder vertoont het UIC-systeem een aantal lacunes en wordt onvoldoende aandacht besteed aan de kwaliteit en de invoer in de EU van nagemaakte palletten uit onder meer Oekraïne. In december 2016 werd in België nog een partij van duizenden nagemaakte UIC/EUR-palletten uit Oekraïne onderschept.

UIC-pool

De UIC-palletpool is volgens Andrea Engels, woordvoerster van EPAL in Duitsland, ontstaan door het feit dat spoormaatschappijen in het verleden veel palletgoederen vervoerden en daarvoor een eigen poolsysteem hebben opgezet. “Wij kunnen momenteel echter niet meer garanderen dat de UIC/EUR-palletten beantwoorden aan de eisen van de industrie, de distributiesector en de logistiek. De ongecontroleerde invoer van nagemaakte palletten brengt de kwaliteit en de veiligheid van de EPAL-pool in gevaar”, zegt ze. Volgens de organisatie circuleren zo’n 4 miljoen nagemaakte UIC/EUR-palletten op de Europese markt en neemt dat aantal gestaag toe.

EPAL heeft twee jaar geleden voorgesteld om de kwaliteitscontrole van de UIC-pool over te nemen, maar dat werd geweigerd.

Belepal

Bij de Belgische tak van EPAL, Belepal, gelooft men niet dat het stopzetten van de uitwisseling tussen EPAL- en UIC-palletten tot een verstoring in de logistieke keten zal leiden. “De meeste gebruikers zullen beide palletten blijven meenemen. Mogelijk zullen ze na gebruik wel apart gehouden worden”, zegt een woordvoerder.

EPAL roept de gebruikers op om vanaf 1 mei 2017 geen EPAL-palletten meer uit te wisselen voor UIC/EUR-palletten. Om de hinder voor de gebruikers te beperken is een voldoende overgangsperiode voorzien voor UIC/EUR-palletten die geproduceerd zijn voor eind februari 2017.

EPAL vertegenwoordigt een pool van 450 miljoen palletten en 20 miljoen palletkisten.

Koen Heinen