Topeditie Antwerp Rail School: optimisme over Antwerpse goederenspoor

De zesde editie van de Antwerp Rail School mag een succes heten. 34 deelnemers van overheden, spoorbedrijven en onderwijsinstellingen bogen zich een week over spooroplossingen. Medeorganisator Christa Sys (UA) is in haar nopjes over de resultaten.

Een 'topeditie' noemt Christa Sys (UAntwerpen) het zelf. De eindmeet van het evenement dat afgelopen maandag begon, komt in zicht. Sys is tevreden over wat het gezelschap van academici, railprofessionals en overheidsvertegenwoordigers op die vijf dagen bewerkstelligde. In het verhaal van de modal shift in en rond de Antwerpse haven, is er vaak ongeduld over de toename van het spooraandeel in het goederenvervoer. "Samen met vertegenwoordigers van rederijen en verladers hebben we heel wat ideeën verzameld over spooroplossingen en hinterlandconnecties", zegt Sys. 

Op het terrein

Het 34-koppige gezelschap heeft zich geen vijf dagen opgehouden in de aula. Bezoeken aan het Centraal Station van Antwerpen en aan een goederenstation in de haven, en een uiteenzetting aan boord van een meettrein behoorden tot het programma. "Vooral de open sfeer waarin er gediscussieerd kan worden in zo'n relatief beperkt gezelschap, zorgt voor resultaat", weet Sys. "Er is vrijuit gesproken over wat de industrie als verbeterpunten naar voren schuift voor spelers als NMBS, Infrabel en Lineas. Het is trouwens verbluffend welke stappen bijvoorbeeld Infrabel zet op het vlak van digitalisering en dataverzameling." 

Video van Bellot 

Deze vrijdagnamiddag staan ten slotte nog gesprekken over energiemonopolie en de war for talent op het programma. En een videoboodschap van federaal mobiliteitsminister François Bellot (MR). 

Sys beseft dat het spoor nog wel wat werk heeft om het potentieel in het kader van de modal shift waar te maken. "Toch beweegt er in de wandelgangen heel wat, de samenwerking tussen industrie en overheid komt op gang", klinkt het. "Een bijeenkomst als deze is dan ook geen vrijblijvende, abstracte oefening. De eerste ideeën voor volgend jaar zijn nu al binnen. Misschien moeten we door het toenemende succes volgend jaar zelfs op zoek naar een wat andere formule." 

Michiel Leen