Tailormade Logistics bestelt zestien extra DAF-trucks op biodiesel

Het Gentse Tailormade Logistics koopt 16 DAF-distributiewagens op biodiesel. Die heeft ze dan bovenop de huidige 25 gelijkaardige voertuigen. Voor deze specifieke brandstof opende de logistieke groep twee eigen tankstations in Gent en Ghlin.

Tailormade Logistics, dat in 1996 werd opgericht door CEO Bert Vandecaveye, doet al jaren inspanningen om zijn ecologische voetafdruk te beperken. Tien jaar geleden pionierde het bedrijf met de eerste lng-vrachtwagen van het land en sinds vijf jaar zet het meer wissellaadbakken op het spoor. Vorig jaar kocht het bedrijf – om zijn voertuigenpark uit te breiden en om oudere voertuigen te vervangen – bij DAF vijf bakwagens (CF FA 4x2 340 pk) en twintig trekkers (XF 430 FT 430 pk) die op Hydrytreated Vegetable Oil (HVO) rijden. Nu zijn bij DAF opnieuw zestien bakwagens (CF FA 4x2 340 pk) op HVO besteld.

“Die voortuigen kunnen zonder aanpassing met 100% HVO rijden”, zegt Vandecaveye. “Momenteel is dat de meest duurzame oplossing voor transport. Deze investeringen zullen ertoe bijdragen dat wij tegen 2025 onze ecologische voetafdruk met 25% kunnen verminderen.”

Dubbel zo duur als diesel

Hydrotreated Vegetable Oil is de derde generatie biodiesel en wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en dierlijk restafval. Het biedt enorme ecologische voordelen: een CO2-reductie van 89%, een 33% lagere uitstoot van fijnstof en 9% minder stikstof. Hoewel er door de hogere energetische waarde 10% minder verbruik is dan met diesel, is HVO wel dubbel zo duur.

“Daarom gebruiken wij het voor transportopdrachten waarbij het aandeel van het brandstofverbruik het kleinst is. Denk aan stadsdistributie en het voortransport van internationale opdrachten naar spoorwegterminals. Het waren in de eerste plaats de chauffeurs die voor DAF kozen”, zegt Vandecaveye.

Twee eigen tankstations

Voor deze specifieke brandstof investeerde Tailormade Logistics in februari in twee tankstations. Deze installaties in Gent en Ghlin (Bergen) hebben elk een capaciteit van 25.000 liter. Een investeringsbedrag van de HVO-projecten werd niet meegedeeld.

Het bedrijf heeft 800 medewerkers die opereren vanuit 17 logistieke platformen in België, Frankrijk, Zweden, Italië en Luxemburg. Tailormade Logistics is actief in internationale logistiek voor automotive, fashion (marktleider) en vloerbekleding. 

Roel Jacobus