Studenten Logistiek ontdekken BRUcargo op 'Dag van de Luchtvracht'

Voor het eerst maken Gentse studenten Logistiek een uitstap naar de luchtvrachtsector. Een uitstap die hun blik moet verruimen met uitleg over de werking van BRUcargo en Air Cargo Belgium, het jongerennetwerk YAN en verschillende bedrijfsbezoeken.

Ongeveer een jaar geleden nodigde koepelvereniging Air Cargo Belgium vertegenwoordigers van de onderwijswereld uit op BRUcargo. Ze wilde toelichting geven bij het belang van de luchtvrachtsector en een rondleiding op de site. Dat werpt duidelijk vruchten af, want op een ‘Dag van de Luchtvracht’ bezocht een honderdtal studenten Logistiek van de Artveldehogeschool en de HoGent de vrachtzijde van Brussels Airport.

Werkveld verbreden

Vanuit de onderwijssector is men alvast blij met deze uitstap. “We waren vorig jaar op de rondleiding en werkten al langer aan een bezoek met de studenten. Sinds vorig jaar lopen er ook enkele studenten van bij ons stage op BRUcargo. Dit jaar zijn het er vier, wat toch een bescheiden succes is op een totaal van veertig studenten. Maar hopelijk worden dat er nog meer. We willen de studenten hun blik op de logistieke wereld laten verbreden, dus een bezoek aan deze logistieke cluster past perfect in dat plaatje”, zegt lector en stagebegeleider Kerstien Celis.

Een visie die haar collega Luk Michiels beaamt. “In Gent denkt men vooral aan de haven en de logistieke bedrijven, maar is men vrij onwetend over de luchtvracht. Nochtans is dit ook een zeer belangrijke sector, dus proberen we dit te promoten bij onze studenten.”

“Ik geef zowel in Gent als in Hasselt les en dan hoor je wel van studenten dat ze vrezen dat de afstand naar BRUcargo moeilijk te overbruggen valt. Maar ik ben vandaag met het openbaar vervoer gekomen en was er sneller dan de studenten die met de bus afreisden.”

Eerst theorie…

In de voormiddag kregen de studenten een voorstelling van Air Cargo Belgium (ACB) en het jongerennetwerk YAN. “Over Air Cargo Belgium en haar werkgroepen waarin de leden vertegenwoordigd zijn, hadden sommigen al gehoord”, zegt Evi Hiels van ACB. Maar ze vonden het wel interessant om meer te horen over de inhouden en de werking van diverse werkgroepen. Het jongerennetwerk deed nog geen belletje rinkelen, maar dat is wellicht normaal aangezien we nog maar vorig jaar echt opgestart zijn.”

… dan rondleidingen

Na de lunchpauze krijgen de studenten een uitgebreide tour langs verschillende bedrijven op BRUcargo zoals DHL, WFS of Adelantex. “We willen hen een zo breed mogelijk beeld geven van de soorten bedrijven die hier aanwezig zijn en ook de verschillende soorten jobs binnen de bedrijven”, vervolgt Hiels.

En wat vinden de studenten er zelf van? “Heel interessant om deze kant van de logistiek eens te verkennen”, klinkt het. “Het is toch wel verrassend. Enerzijds blijft een magazijn een magazijn, maar de inpakwerken van de afhandelaar en de veel strengere veiligheidsmaatregelen zijn toch anders dan wat we gewoon zijn.”

Kasper Demol