Amerikaanse belegger toont interesse in WDP dankzij sterke jaarcijfers

Logistiek vastgoedgroep WDP realiseerde vorig jaar een stijging van de courante nettowinst van 15% tot 174,5 miljoen euro. De vastgoedportefeuille groeide met 450 miljoen euro in waarde. De sterke cijfers krijgen aandacht van de Amerikaanse belegger.

Met zijn vierjarenplan 2019-2023 mikte WDP op een groei van de vastgoedportefeuille van 3,5  naar 5 miljard euro. Dat doel wordt nu bijgesteld naar 5,5 miljard euro. Volgens De Tijd behoort WDP tot de twintig grootste beursgenoteerde vastgoedgroepen in Europa en wekt het ook de interesse van Amerikaanse investeerders. Voor het eerst organiseert het een analistenmeeting naar aanleiding van de jaarcijfers. Amerikaanse analisten kunnen de meeting live volgen.

2020

Vorig jaar boekte WDP een stijging met 15% van de courante nettowinst tot 174,5 miljoen euro. In het kader van het groeiplan 2019-2023 investeerde de groep in 2020 450 miljoen euro in nieuwe projecten. Het investeringsvolume binnen het groeiplan komt daarmee op 1 miljard euro. Dat is twee derde van de vooropgestelde investeringsgroei. Bedrijven investeren door de coronacrisis en de bijhorende sterke groei van de e-commerce niet minder maar meer in hun logistieke keten. Ook de bezettingsgraad had niet echt te lijden onder de coronacrisis. Die steeg van 98,1% eind december 2019 naar 98,6% eind december 2020.

WDP kon in de loop van 2020 voor een totale oppervlakte van 534.000 m² aan voorverhuurde projecten opleveren. Het heeft voor 805.000 m² projecten in uitvoering.

Nederland

De groei van de activiteiten werd voor de helft in Nederland gerealiseerd. België en Roemenië namen de andere helft voor hun rekening. WDP breidt zijn werkterrein verder uit en start dit jaar voor het eerst een project in Duitsland, in Gelsenkirchen.

Grootste uitdaging

De grootste uitdaging voor nog meer groei is volgens WDP het verwerven van nieuwe grondposities. Die worden alsmaar schaarser door onder meer de restrictieve aanpak rond zonering. Een tweede factor die meespeelt is het bewaren van de rendabiliteit van de projecten. Dat is te verklaren door de uiterst concurrentiële omgeving, die gedreven wordt door een grotere aantrekkingskracht van logistiek in combinatie met de extreem lage rente.

Koen Heinen