Specialisaties kleuren kwartaalcijfers K+N en Panalpina

Zowel Kuehne + Nagel als Panalpina kwamen met kwartaalcijfers naar buiten. Deze worden sterk beïnvloed door de respectievelijke specialisaties.

Kuehne + Nagel is erin geslaagd om de positieve ontwikkeling van de laatste twee trimesters van 2015 verder te zetten. Tegen de achtergrond van een licht gedaalde netto-omzet steeg de brutowinst met 6,4% tot 1,6 miljard Zwitserse frank. In de zeevracht werd het containervolume met 6% verhoogd.

In de luchtvracht werden daarentegen geen positieve stimuli ervaren. Als gevolg daarvan gingen de volumes naar beneden. De tijdelijke verschuiving van zee- naar luchtvracht wegens de staking in de Amerikaanse Westkusthavens vorig jaar, liet de vergelijking wat mank lopen. In de landvervoerdivisie steeg de netto-omzet met 18,4% In de contractlogistiek deed zich hetzelfde fenomeen voor, met een toename van 6,4%. De cijfers van vorig jaar bleken eerder ook al hoopvol.

Negatieve impact van slabakkende olie- en gasindustrie

Panalpina moest tijdens het eerste kwartaal rekening houden met de inkrimpende markt voor de olie- en gasindustrie. Dat had een impact op de zeevrachtvolumes, die met 10% daalden tegen de achtergrond van een marktcontractie van 1%. In de luchtvracht wist de groep zijn volumes daarentegen met 5% te verhogen. In dit segment werd de dalende trafiek voor olie en gas duidelijk gecompenseerd door de andere niches, waaronder de perishables.

In de divisie ‘Logistiek’ daalde de brutowinst met 6% tot 98,2 miljoen Zwitserse frank. Dat had te maken met de uitstap uit slecht presterende sites. De totale winst voor belastingen (ebit) ging achteruit van 25,3 tot 24 miljoen Zwitserse frank. 

Lees ook: Panalpina haalt de logistieke divisie uit het rood.