Studenten bouwen minimagazijn voor tests rond automatisering

Specialisten van Siemens en Quinaptis zijn erin geslaagd om softwaresystemen voor logistiek en automatisering met elkaar te laten communiceren. Ze kregen de hulp van twee studenten, die voor de tests een miniatuurmagazijn bouwden met Fischer Technik.

In een magazijn staan de softwareprogramma’s voor voorraadbeheer en goederenstromen enerzijds en automatisering van bijvoorbeeld kranen anderzijds los van elkaar. Hierdoor wordt er heel wat aan efficiëntie ingeboet.

Daarom ging Quinaptis, specialist in SAP EWM-software voor magazijnbeheer en voorraden, een samenwerking aan met Siemens, dat onder meer werkt rond het besturen van kranen met programmeerbare controllers of PLC’s.

Om de koppeling te realiseren, werd met de Siemens NX MCD-software een ‘digitale tweeling’ van een geautomatiseerd magazijn gecreëerd. Door het virtueel te laten proefdraaien, kunnen ze eventuele fouten ontdekken en ‘debuggen’, nog voor de inbedrijfstelling.

Fischer Technik

De twee partners wilden naast een virtuele ook een reële versie van een magazijn uitwerken. Daarvoor kwamen ze terecht bij de Thomas More Hogeschool in Geel, waar werken met PLC een belangrijk onderdeel is van de opleiding elektromechanica.

Twee studenten, Gillian Stevens en Stef Dierickx, kwamen terecht in het projectteam. Zij bouwden een automatisch miniatuurmagazijn van Fischer Technik, aangestuurd door een PLC. “Parallel daarmee hebben we er ook een digitale versie - de ‘digital twin’- van gecreëerd”, legt Stef Dierickx uit.

“Eerst hebben we dankzij het miniatuurmagazijn de communicatie tussen de SAP-software en de PLC-computer verder uitgewerkt en verfijnd. Daarnaast reproduceerden we het magazijn virtueel. Dat maakte het mogelijk om fouten veel sneller te ontdekken en op te lossen”, voegt Gillian Stevens toe.

Het team kwam tot de conclusie dat de communicatie tussen de twee softwaresystemen niet alleen werkt, maar ook schaalbaar en toepasbaar is in een echt magazijn met echte kranen. In de toekomst kan het concept worden gebruikt voor het aansturen van andere magazijntoestellen, zoals automated guided vehicles en robots.

Jonas van Boxel