Scholieren uit Puurs winnen prijs DP World met recyclagemachine

De tiende DP World Technical Award gaat naar vier leerlingen van het Sint-Jan Berchmansinstituut (Puurs) voor hun Plastic Recycling Machine. Met de prijs wil DP World zich in de kijker werken bij jong technisch talent.

Matthew Pauwels, Cisse Vyncke, Brent Suykens en Liam Buytaert, laatstejaarsleerlingen van het Sint-Jan Berchmansinstituut in Puurs, sleepten zaterdag de tiende editie van de DP World Technical Award in de wacht met een project dat focust op duurzaamheid. Hun Plastic Recycling Machine vermaalt PET-flessen tot schilfers, die onder hoge temperatuur en met behulp van een mal een nieuwe vorm en toepassing krijgen. De finalisten viel een prijs van 750 euro te beurt. 

Eerste kennismaking

De DP World Technical Award werd tien jaar geleden in het leven geroepen om schoolverlaters met een technisch profiel kennis te laten maken met het bedrijf, dat steeds op zoek is naar geschoold technisch personeel. Bij de uitreiking hoort dan ook een bezoek aan de 57 Straddle Carriers en de 9 portaalkranen op de terminal.

Een jaar voorbereiding

De finalisten werkten een jaar lang naar de prijsuitreiking toe. De jury, bestaande uit leden van de technische dienst bij DP World, focusten vooral op het technische aspect, de moeilijkheidsgraad, de originaliteit en de presentatie. 

Aanmoedigingsprijs

De tweede plaats was voor de leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut (Schoten) voor de realisatie van een mobiele traplift. Het podium werd vervolledigd door het team van het Don Bosco-instituut (Hoboken) voor de 'Pithon', een op afstand bestuurbare reddings- en inspectierobot, gemodelleerd naar een slang. Net als de nummers vier en vijf krijgen zij een aanmoedigingsprijs van 300 euro. 

Michiel Leen