Rotterdam test containerafhandeling zonder pincode dankzij T-Mining

Havenbedrijf Rotterdam start een proef van drie maanden voor containerafhandeling via blockchain, dus zonder pincode. Aan deze 'Secure Container Release' doen diverse rederijen en terminals mee. T-Mining in Antwerpen heeft de applicatie ontwikkeld.

Door de 'Secure Container Release' kan de containerafhandeling niet alleen efficiënter maar ook veiliger verlopen. CMA CGM, Hapag-Lloyd, MSC, ONE-Line, Hutchison Ports ECT Rotterdam, Rotterdam Fruit Wharf, Milestone Fresh, VTO en Portmade nemen aan de proef deel.

Fraude

Bij het afhalen van containers in de haven werken rederijen, expediteurs, transporteurs en terminals nauw samen om de vrijgave vlot en veilig te laten verlopen. Om een container op te halen bij de terminal moet de chauffeur een geldig vrijgaverecht hebben van een rederij. De expediteur geeft daarna een transporteur de opdracht om via een pincode de container op te halen. Het vergt veel handelingen door verschillende partijen. Elk probleem of elke fout bij het vrijgaveproces leidt tot tijdverlies, klachten en ergernis bij klanten en partners en mogelijk ook tot fraude.

Vertrouwelijk

Tijdens de test worden via blockchain vrijgaverechten voor importcontainers omgezet van een pincode naar een digitale token. Omdat er maar één geldige token is, weet de terminal zeker dat hij de container aan de juiste chauffeur meegeeft. De token kan ook makkelijk worden doorgegeven aan elke volgende partij die bij de containerafhandeling is betrokken. Maar omdat niet iedereen kan zien wie de token eerder heeft gehad, blijft informatie over commerciële relaties vertrouwelijk. Zelfs T-Mining, de Antwerpse start-up die de oplossing heeft ontwikkeld, kan deze informatie niet zien.

Adrie Boxmeer