Renault vervangt chauffeur bestelwagen door ‘conciërge’ (+video)

Renault heeft zopas de EZ-Pro robotbestelwagen voorgesteld. Hoewel het elektrische voertuig volledig autonoom in de stad rondrijdt, blijft een mens aan boord. Niet als chauffeur, maar als ‘conciërge’, zegt de constructeur.

Met de EZ-Pro (spreek uit: easy pro) blikt Renault ver vooruit in de toekomst. Het concept bestaat uit een robotbestelwagen met een werkplek voor de bezorger en een laadruimte, die ‘pods’ met lading virtueel voortrekken. Die kunnen zich ook aan een brede waaier aan gebruiksscenario’s aanpassen, zoals verplaatsbare pakjeskluizen, mobiele winkels of zelfs foodtrucks.

De EZ-Pro ‘leaderpod’ biedt plaats aan een menselijke ‘conciërge’ die de levering van goederen voorbereidt en superviseert. “Dit geeft aan dat de Renault-groep ervan uitgaat dat de mens nog lang een belangrijke plaats zal innemen in het goederenvervoer”, stelt Philippe Divine, Light Commercial Vehicle Strategy Director.

Voor de toepassingen in de pakjesdistributie werkt Renault samen met DPD. “De EZ-Pro maakt het mogelijk om minstens een deel van de pakketten met een nooit eerder geziene flexibiliteit af te leveren en om volledig nieuwe manieren van levering in de stad in te voeren”, zegt hij.

Verschillende scenario’s

Tijdens de uitwerking van het concept ontwikkelde DPD een aantal concrete scenario’s. In een eerste worden de robotpods in een sorteercentrum van de pakjesvervoerder aan de rand van de stad geladen (foto 2) en rijden ze nadien autonoom naar een vooraf bepaald punt in het stadscentrum. Daar neemt de ‘conciërge’ het over. Hij heeft zo meer tijd om de pakjes te leveren, omdat hij tijdens het aanlooptraject niet mee moet rijden.

Een tweede scenario die DPD uitwerkte, is die van de mobiele lockers. Er wordt een traject met leveringspunten ingepland. De ontvangers kunnen op een gekozen locatie zelf hun pakket ophalen of terugsturen. Daarbij bepalen ze zelf het adres en het tijdstip van de levering.

Leveringstrajecten delen

Volgens Renault biedt het concept de mogelijkheid om pakjes van verschillende leveranciers samen te vervoeren, weliswaar in aparte pods. “In de toekomst zullen de alsmaar strengere regels die steden opleggen de logistieke dienstverleners en leveringsspecialisten verplichten om steeds meer leveringstrajecten te delen”, klinkt het.

Philippe Van Dooren