PSA-terminals sluiten voor voetbal

De Antwerpse containerterminals MPET, Noordzee - en Europaterminal sluiten om 18.30 voor vrachtwagens, zodat het personeel de halve finale van het WK voetbal kan volgen. De transporteurs knarsetanden, bij de expediteurs is er begrip.

Het gebeurt niet elke dag dat België de halve finale haalt van een groot voetbaltoernooi, dus anticipeert terminaluitbater PSA op de verwachte belangstelling voor de match door vanavond zijn openingsuren aan te passen. Voor de truckbehandeling betekent dat concreet: "om 18.30 uur worden de gates gesloten, gelieve tijdig aan te melden". Tijdens de schaftperiode (18.00-18.30 uur) wordt er verder gewerkt. Op MPET worden de truckoperaties hervat om 23.00 uur, op Europa- en Noordzeeterminal worden de truckoperaties pas hervat op woensdagochtend 11 juli om 06.00 uur. Voor spoor, lichter- en scheepsbehandeling worden alle operaties gestaakt om 19.30 uur en hervat om 23.00 uur.

DP World blijft gewoon open: zowel Antwerp Gateway als Empty Depot Services blijven open voor trucks. 

Joosen: "Waarom geen minimumbezetting?"

De beslissing van PSA om de terminals te sluiten voor het voetbal, kan op weinig begrip rekenen bij de transporteurs. "Voor ladingen die 's avonds op de terminal moeten geraken, wordt het lastig", zegt Kurt Joosen van Group Joosen. "Onze nachtchauffeurs kunnen dus pas om 23 uur richting rechteroever. Ik vrees vooral dat de kosten voor demurrage en detention die deze sluiting oplevert, weer bij ons terechtkomt. En dat terwijl gisteren ook al een zware dag was door de verkeersproblemen op linkeroever. Ergens begrijp ik wel waarom ze dit doen, maar was er echt geen minimumbezetting mogelijk geweest?"

Extraatje gunnen 

Bij expediteursvereniging VEA is er dan weer begrip voor de actie: "Iedereen wil die match zien, dat is toch logisch?" klinkt het bij voorzitter Johan Proost. "Antwerpen is een van de meest flexibele, toegankelijke havens van allemaal. Het is de mensen die dat dag in, dag uit mogelijk maken gegund om de match te zien en daarna weer aan de slag te gaan."

Michiel Leen