Patrick Aertsen: van Living Tomorrow naar logistiek van morgen

Sinds kort is Patrick Aertsen directeur van Log!Ville, het democentrum voor de logistiek van VIL. Hij verdiende zijn sporen onder meer bij Living Tomorrow, Voka ... en in het Antwerpse nachtleven. Een atypisch parcours met ondernemen als rode draad.

Log!Ville, gelegen in het Wetenschapspark in Niel, gaat op 4 oktober open. Het wordt een demonstratie- en belevingscentrum waar bedrijven de nieuwste technologieën voor de supplychain kunnen ontdekken die matuur zijn, maar nog niet mainstream. Het moet een inspiratiebron worden voor ondernemers die hun logistieke operaties willen automatiseren, digitaliseren en verduurzamen.

Zo’n innovatieve werkomgeving is Aertsen niet vreemd. Zeven jaar lang was hij bij Living Tomorrow – het huis van de toekomst nabij Brussel – actief als COO. Hij maakte de uitbouw van TomorrowLab mogelijk, dat servicemodellen en businessplannen voor zowel overheden als bedrijven ontwikkelt en projecten futureproof maakt.

“Log!Ville is eigenlijk het Living Tomorrow voor de logistiek. Als directeur bestaat mijn taak er aanvankelijk in om dat demonstratie- en innovatiecentrum te promoten en te beheren, maar al snel zal het accent liggen op het bevorderen van kennisdeling. VIL is daarbij de kennispartner, zoals TomorrowLab. Log!Ville wil die kennis valoriseren door ondernemers te triggeren om innovaties te omarmen als een factor van meerwaarde voor hun bedrijf”, legt hij uit.

“Die nieuwe technologieën – van zowel grotere aanbieders als van start-ups en scale-ups – kunnen ze daar ontdekken en uittesten. Log!Ville is een omgeving waarin ondernemers hun logistiek in vraag kunnen stellen, maar ook antwoorden vinden. Verandering begint altijd bij een vraagstelling”, stelt Aertsen.

Ondernemer

“Innovatie vind ik bijzonder boeiend, net als ondernemen. Ik kom trouwens uit een ondernemersnest. Na mijn studies management ging ik in de retail werken als productdeveloper pre-sales. Op een dag en toevallig vroeg men mij om achter de bar mee te helpen op de drukke openingsavond van de discotheek Red & Blue in Antwerpen. Het resultaat was dat ik er veertien jaar lang manager van werd. De ondernemer in mij bleef intussen niet stil, met op een moment zes bedrijven, waaronder de Studio 54 party’s in het Sportpaleis, vier winkels van het Italiaanse kledingmerk David Mayer, de Bocadero pop-up loungebar aan de Schelde en een b2b-reisbureau voor zakenmensen”, legt hij uit.

Innovatie

In 2014 kapte Aertsen met dat drukke ondernemersleven. Hij ging aan de slag bij Living Tomorrow en TomorrowLab. “Mijn taak bestond erin om een oud businessmodel, dat vooral gericht was naar een b2c-publiek, om te vormen tot een nieuw model met focus op b2b. In dat model worden ondernemers begeleid bij hun vragen rond innovatie. Ze worden ook geholpen bij het uitstippelen van een strategie en een roadmap voor meer innovatie in producten, diensten en businessmodellen.”

In 2018 werd Aertsen benoemd als change manager bij Voka Antwerpen-Waasland, waar hij de werkprocessen moest optimaliseren en digitaliseren. “Voka is een prachtige organisatie, maar ik vond er mijn draai niet. Na bijna drie jaar sloot ik die deur achter me dicht. Al blijf ik de werking van nabij volgen, aangezien ik die als een meerwaarde binnen het ondernemerschap blijf beschouwen.”

Jongeren helpen

Door de coronacrisis werd het dan even stil. “In die periode hielp ik vooral bevriende ondernemers om de crisis het hoofd te beiden. Daarnaast werd ik actief in de raad van bestuur van de vzw Bamm en als voorzitter van de raad van bestuur van de vzw Copper & Light. De eerste brengt jongeren in contact met cultuur en erfgoed; de tweede begeleidt jonge kunstenaars – 75% van hen leven onder de armoedegrens – om zakelijke en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Ook hier vind je dus een raakvlak terug met ondernemen. Beide initiatieven zal ik naast mijn verantwoordelijkheden bij Log!Ville blijven ondersteunen”, zegt Aertsen tot slot.

Philippe Van Dooren