Ontwikkelaars site Antwerp East Port: “Het blijft positief verhaal”

Groep Heylen en Van Wellen Group – ontwikkelaars van de logistieke site achter Antwerp East Port – hebben er alle vertrouwen in dat de situatie zich op de containerterminal snel herstelt. Heylen benadrukt de positieve factoren zoals tewerkstelling.

De containerterminal Antwerp East Port langs het Albertkanaal in Grobbendonk mag voorlopig geen binnenschepen behandelen als gevolg van een gerechtelijke procedure wegens geluidsoverlast.

Op de logistieksite achter de terminal hebben ontwikkelaars Groep Heylen en Van Wellen Group elk verschillende logistieke dienstverleners aangetrokken voor de magazijnen die ze er ontwikkeld hebben. Van Wellen deed dat onder de naam ‘Antwerp Express Port’ en Heylen onder de noemer ‘Antwerp East Port’, zoals ook de terminal heet.

Tijdelijke situatie

“Al wat er tot nu toe geschreven en gezegd is over de terminal, is eerder negatief dan positief. Wij willen toch een positieve boodschap brengen”, zegt David Batens, business development director van Groep Heylen.  

“Wij zijn ervan overtuigd dat dit een tijdelijke situatie is. De oorspronkelijke doelstelling, waarop wij mee hebben ingezet, is fout uitgedraaid. De site heeft echter alles om tot een positief verhaal uit te groeien. Ondertussen loopt de procedure en die moeten we respecteren”, zegt Batens.

Impact

Hij geeft toe dat het stilliggen van de terminal een impact heeft op het goederenvervoer via het water van de bedrijven die er gevestigd zijn. “De goederen worden sowieso vervoerd, hetzij via de terminal van BCTN of over de weg. Wij hebben dit project meer dan tien jaar geleden mee opgezet met als doelstelling duurzaam transport en dat is nog steeds de juiste visie. Dat het nu tijdelijk weer over de weg moet, is een spijtige zaak. We weten dat de verschillende betrokken partijen in nauw overleg zijn voor een oplossing en die komt er. Desgevraagd willen wij ook ons steentje bijdragen”, benadrukt hij.

Batens wijst ook op de positieve impact van de site op de lokale tewerkstelling. “We horen regelmatig dat e-commerce naar Nederland trekt, maar Bleckmann, een van onze huurders, bewijst dat het hier ook kan”, besluit hij.

Van Wellen

Raf Michiels van Van Wellen Group, laat vanuit het buitenland weten dat ze er ook alle vertrouwen in hebben dat er een oplossing gevonden wordt. “We hopen dat het stilliggen tijdelijk is en dat onze overheid snel de nodige stappen neemt”, zegt hij.

Gebruikers

Van Wellen Group heeft drie huurders voor in totaal 60.000 m² en kan nog 40.000 m² extra ontwikkelen. De huurders zijn Meiko, Didak en Umicore.

Meiko maakte in het begin gebruik van de terminal, maar is daarvan afgestapt en vervoert nu weer alles over de weg. “Voor ons werkte dit niet. Wij konden onze deadlines niet respecteren”, zegt een woordvoerder.

Groep Heylen verhuurt onder meer aan Bleckmann en Sumitomo. Voorlopig konden we daar niemand bereiken voor commentaar.

Koen Heinen