Omstreden circulatieplan Gent goedgekeurd

Het nieuwe verkeersplan voor de stad Gent is dinsdagavond door de gemeenteraad goedgekeurd. Het plan is omstreden omdat het de binnenstad in zes sectoren verdeelt die niet met elkaar verbonden zijn. Stadsdistributie wordt daardoor veel complexer.

De goedkeuring – meerderheid tegen oppositie – gebeurde na acht uur debat en vier stemrondes. Het ingrijpende circulatieplan kan daarmee ingaan op 3 april 2017 zoals gepland. Wel is ook beslist dat er nog voor de zomer van 2016 een ‘burgerkabinet’ moet komen, waarin 150 Gentse burgers twee keer per jaar het plan mogen evalueren. Ze zouden wel slechts beperkte ingrepen of bijsturingen mogen voorstellen.

Het plan is onder andere bedoeld om het doorgaand verkeer – naar schatting 40% van het verkeer in Gent – uit het centrum te weren. Die voertuigen snijden de R40 af of rijden gewoon door de stad. Om dat tegen te gaan, worden alle drukke assen, van zuid naar noord of oost naar west, doorgesneden. Om te vermijden dat het verkeer langs kleinere straten zijn weg zoekt, worden alle doorsteekjes afgesloten.

De binnenstad wordt straks opgedeeld in zes sectoren, die elk een kleur krijgen. Wie van de ene sector naar de andere wil, zal moeten rondrijden via de stadsring. Automobilisten en vervoerders die binnen Gent van sector A naar sector B willen rijden zullen m.a.w. telkens eerst naar die R40 moeten rijden, om dan op het juiste moment de binnenstad weer in te duiken.

Distributie wordt duurder

Deze regeling geldt dus ook voor de trucks en de bestelwagens. Dat betekent dat voertuigen die leveringen moeten doen op verschillende punten in Gent, telkens een omweg moeten doen via de R40. Dat zal met andere woorden de afstand van de last mile – en dus ook de distributiekost – fors verhogen.

Tevens zal er in vier winkelstraten (Langemunt, Koestraat-Kalandeberg, Mageleinstraat en Donkersteeg) tussen 11 en 19 uur geen verkeer meer mogen komen, ook niet van leveranciers.

Het webplatform stad.gent/mobiliteitsplan, geeft antwoorden op vaak gestelde vragen.