Grootste butaantank van Europa voor Oiltanking Antwerp Gas Terminal

Op de Oiltanking Antwerp Gas Terminal op linkeroever is zopas de grootste gekoelde opslagtank voor butaangas in Europa in gebruik genomen. Ze heeft een capaciteit van 135.000 m³ waardoor de totale capaciteit van de terminal verdubbelt.

De tank heeft een diameter van 87 meter en is 59 meter hoog. Het butaangas dat erin opgeslagen wordt, is bestemd voor chemieproducent INEOS. Voor de bouw van de tank werd 43.600 m³ beton en 9.750 ton staal gebruikt. Er waren 950.000 contractor-werkuren nodig om het project te realiseren.

Tweede tank

Deze nieuwe tank is nog maar een eerste stap in de uitbreidingsplannen voor de terminal. Een tweede gekoelde tank met dezelfde opslagcapaciteit is ondertussen al in aanbouw op de terminal.

Volgens Oiltanking bevestigt de Antwerpse terminal hiermee zijn positie als toonaangevende gasopslaghub in de Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam (ARA) regio. Het bedrijf verwierf de terminal in 2016 in het kader van een uitbreidingsstrategie voor zijn chemicaliën- en gasterminals-portfolio. De terminal is volledig geïntegreerd in de Antwerpse petrochemiecluster en is aangesloten op alle belangrijke pijplijnnetwerken.

Koen Heinen