Nippon Shokubai breidt capaciteit in Antwerpen fors uit

De Japanse chemiegroep Nippon Shokubai breidt de productiecapaciteit van superabsorberende polymeren (SAP) in zijn fabriek in de Antwerpse haven uit van 60.000 naar 160.000 ton. Een nieuwe fabriek voor acrylzuur krijgt een capaciteit van 100.000 ton.

Beide projecten zijn goed voor een investering van 350 miljoen euro en moeten tegen de lente van 2018 operationeel zijn. SAP wordt gebruikt bij de productie van wegwerpluiers en de groep verwacht een stijgende vraag  in voornamelijk Centraal- en Oost-Europa. Acrylzuur is een basisgrondstof voor de productie van SAP.

Met de nieuwe installaties zal de Japanse groep wereldwijd over een productiecapaciteit beschikken voor SAP van 710.000 ton per jaar en voor acrylzuur van 880.000 ton.

Zwijndrecht

Nippon Shokubai Europe vestigde zich begin 1999 op de terreinen van Ineos Oxide in het Antwerpse havengebied. In Zwijndrecht is naast de fabriek ook het Europese hoofdkwartier gevestigd. Er werken momenteel 95 mensen.

Het Antwerpse Havenbedrijf reageert tevreden op de investering. Om investeringen in de (petro)chemische sector te faciliteren heeft het Havenbedrijf vorig jaar de cel Olie & Chemie opgericht. Deze cel opereert als uniek contact voor bedrijven in de sector en werkt rond het optimaliseren van de randvoorwaarden om zo de concurrentiepositie van bestaande bedrijven en verladers continu te verbeteren.