Nike ELC in Ham wint prestigieuze award

Het nieuwe distributiecentrum van Nike in Ham is donderdagavond in Cannes bekroond met een MIPIM Award in de categorie ‘Best Industrial and Logistics Development’. De wedstrijd is internationaal de meest prestigieuze op vastgoedgebied.

De Nike European Logistics Campus haalde het van de Hancook Tire Technodrone in Zuid-Korea, de Värtan Bioenergy CHP Plant in Stockholm (Zweden) en industriële incubator Greenbizz in Brussel.

Volgens de jury kreeg Nike Europe de onderscheiding voor de duurzaamheid van het gebouw en van de operaties. Maar liefst 99% van de containers komt per binnenschip op het Albertkanaal aan. De hele westgevel bestaat uit een hangende tuin van 3.000 m² over een totale lengte van 1,3 km, waarin ruimtes voor mensen zijn geïntegreerd, zonneweringen en vluchtroutes. Ook werd het design gewaardeerd omdat het gebaseerd is op drie aandachtspunten: operaties zonder fossiele brandstoffen, stromen in een gesloten kring en  een biodivers milieu.

Het gebouw werd ontworpen door het Belgische architectenbureau Jaspers-Eyers Architects. Dat rijfde overigens nog drie andere van de twaalf prijzen in de wacht (zij het samen met andere partners):  het ‘Best Urban Regeneration Project’ voor be-MINE in Beringen, de prijs voor de Best Office & Business Development voor de ‘Warsaw Spire in Polen en die voor de ‘Best refurbished Building’ voor het Chambonproject in Brussel.

Philippe Van Dooren