Nieuwe recordmaand en nieuwe Spaanse speler voor Liege Airport

Voor Liege Airport was oktober 2019 met 84.000 ton goederen een recordmaand, de beste zelfs uit de geschiedenis van de luchthaven. De nieuwe Spaanse speler, Cacesa, verwelkomde donderdag zijn eerste levering van een Chinese klant in Luik. 

Terwijl de luchtvrachtvolumes over de hele wereld dalen, gaat Liege Airport tegen de trend in. Oktober 2019 was zelfs de beste maand in de geschiedenis van de luchthaven: 84.000 ton. Dat brengt het volume voor de eerste tien maanden van 2019 op 730.000 ton, met nog twee piekmaanden te gaan. Liege Airport kende niet alleen het hoogste maandvolume, maar ook het hoogste importvolume ooit, namelijk 51% van het volume. 

Op Europees niveau daalt de vrachtmarkt al tien maanden op rij, terwijl de luchthaven van Luik een groei van 3% op jaarbasis kent.

Spaanse speler

Intussen heeft Cacesa, een dochteronderneming van de luchtvaartgigant IAG, zich gevestigd op de luchthaven van Luik. De Spaanse kmo is actief in vrachtvervoer, post, logistiek en douaneadministratie. Donderdag verwelkomde Cacesa zijn eerste levering van een Chinese klant in Luik. “We willen tegen eind volgend jaar zestig miljoen pakketten via de luchthaven van Luik versturen", zegt Rodrigo Peñas, sales en operations manager van Cacesa, aan Belga. 

De logistieke speler koos Luik voor de geografische ligging en de aanwezigheid van Alibaba, met wie het samenwerkt. Ook de hoge efficiëntie van de Belgische overheidsdiensten, met name de douaneautoriteiten, speelde mee. "In Spanje zou een buitenlands bedrijf achttien maanden nodig hebben om zijn bedrijf op te richten. In België hebben we dat in vier maanden tijd kunnen doen. We zijn hier erg blij mee", vervolgt Rodrigo Peñas. 

Melanie De Vrieze