Multifunctioneel gebouw AET in Antwerpse haven opent in februari

Het duurzaam nieuwbouwcomplex van multipurposeterminaloperator Antwerp Euroterminal op linkeroever in de Antwerpse haven is door de aannemer opgeleverd. Begin februari 2021 zal de ‘facility building’ volledig operationeel zijn.

Momenteel worden de laatste afwerkingen uitgevoerd aan het multifunctioneel gebouw van Antwerp Euroterminal (AET). De nieuwbouw, vlak bij het hoofdgebouw van AET, moet niet alleen een aantal diensten centraliseren, maar ook het comfort van de medewerkers verbeteren.

Complex

“Het was een zeer complex bouwproject”, vertelt terminalmanager bij AET, James Deignan. “Niet zozeer qua grootte, maar eerder omwille van het groot aantal technieken die zijn toegepast om het ons personeel zo comfortabel mogelijk te maken op een relatief kleine oppervlakte.”

Zo is er een nieuwe fietsstalling met laadpunten geïnstalleerd, net zoals de laadstations voor hybride en elektrische voertuigen op de personeelsparking. "Ook de douches en lockers zijn geplaatst”, vertelt hij. "De sanitaire ruimtes moeten alleen nog verder coronaveilig worden gemaakt."

Bij het ontwerp werd er specifieke aandacht besteed aan de duurzaamheid van de faciliteiten. "Het industriegebouw behaalt een energiewaarde die beter is dan de voorschriften voor een residentiële nieuwbouwwoning en benadert zo volledige energie-neutraliteit. Daar zijn we best trots op."

Veel meer ruimte

“Dankzij de nieuwe kantoren kunnen we zowel de havenarbeiders als bedienden voor onze breakbulkdienst ook veel meer ruimte aanbieden”, gaat hij verder. 

In het gebouw is een werkplaats geïntegreerd waar een groot deel van de mechanische activiteiten worden gegroepeerd. “De uitgebreide garage is zo goed als klaar. Er is al heel wat materiaal geïnstalleerd om onze terminalvoertuigen in de beste omstandigheden te kunnen onderhouden", zegt hij. "Ook de facilitaire en kraandiensten van de technische afdeling worden hier gecentraliseerd."

“Er komt heel wat bij kijken, maar we zitten op schema en hopen tegen begin februari het gebouw volledig in gebruik te kunnen nemen.”

Julie Desmet