Montea mikt via Duitse markt op portefeuille van 1,45 miljard euro

Logistiek vastgoedgroep Montea gaat in samenwerking met de Duitse Impec Groep de Duitse markt op om zijn internationale slagkracht te vergroten. Tegen eind 2021 wil het de waarde van zijn vastgoedportefeuille op 1,45 miljard euro brengen.

Montea was al actief in België, Nederland en Frankrijk en voegt daar nu Duitsland aan toe. Als reden verwijst de groep naar de sterke groeiambities. “Op het einde van het eerste kwartaal hebben we een groeiplan vooropgesteld met een groei van de portefeuille met 300 miljoen euro tegen eind 2021. De totale portefeuillewaarde zou dan 1,45 miljard euro bedragen. In het eerste kwartaal hadden we voor 39 miljoen aan lopende projecten”, legt Christin De Glas, woordvoerster van Montea, uit.

Volgens haar heeft het bedrijf tot nu toe weinig hinder ondervonden van de coronacrisis. “We moeten wel nog afwachten of sommige huurders niet in financiële problemen komen later dit jaar”, zegt ze.

Samenwerking

Om de groeiambities te realiseren, zet Montea nu de stap naar de Duitse markt, die het zelf omschrijft als een van de meest toonaangevende economieën van Europa en een van de meest aantrekkelijke logistieke markten van het Europese continent. Die positie dankt het volgens de groep onder meer aan zijn centrale ligging, de uitstekende infrastructuur en de hoogtechnologische standaarden en bouwnormen.

Montea heeft zich verzekerd van de samenwerking met een Duitse partner, Impec Groep, om die stap te zetten. “We hebben voor hen gekozen omdat ze hetzelfde DNA hebben, namelijk bestaande gebouwen kopen en ontwikkelingen op maat realiseren. Dit is een commerciële samenwerking. Zij hebben kennis van de Duitse markt en wij de financiële slagkracht. Zij zullen voor ons panden en gronden zoeken en aanbieden. Wij nemen geen gebouwen van hen over. Alles wat we in Duitsland realiseren, zal 100% eigendom zijn van Montea”, benadrukt De Glas.

Het Duitse bedrijf werd in 1993 opgericht door Gerhard Mannsperger. Sinds de intrede van zijn zoon Domenique richt het bedrijf zich uitsluitend op logistieke ontwikkelingen. De groep ontwikkelde de afgelopen jaren meer dan 550.000 m² logistieke opslagruimte voor een transactiewaarde van meer dan 400 miljoen euro. “Met Montea hebben we een sterke partner gevonden die dezelfde filosofie hanteert en kwaliteitseisen stelt aan zijn projectontwikkelingen. Met hen als financieel robuuste partner zullen ook wij onze impact aanzienlijk kunnen vergroten en tegemoetkomen aan de toenemende vraag naar kwalitatief hoogstaand logistiek vastgoed”, zegt Domenique Mannsperger die als directeur Montea Duitsland, de Belgische vastgoedgroep op de Duitse markt zal vertegenwoordigen.

Koen Heinen