Montea lanceert 'airbnb' voor magazijnen

Logistiek vastgoedgroep Montea lanceert Stockspots, een online platform van een Nederlandse start-up, vanaf vandaag in België en Frankrijk. Via het platform kunnen bedrijven ofwel overtollige opslagruimte aanbieden of extra ruimte zoeken.

Stockspots wil een soort 'airbnb' voor de logistieke sector zijn. In Nederland is het platform sinds vorig jaar actief. Op acht maanden tijd telt het een vijfhonderdtal geregistreerde opslagplaatsen. In ons land zorgt Montea voor de primeur. Het heeft hiervoor een exclusieve samenwerking met de Nederlandse start-up gesloten.

“Wij betalen een financiële bijdrage aan het platform en stellen een aantal commerciële mensen ter beschikking van het platform. De backoffice en IT worden vanuit Nederland beheerd”, legt Peter Demuynck, CCO van Montea, uit.

Schaarse ruimte

Tegen het eind van dit jaar denkt Montea reeds een honderdtal verschillende locaties op het platform te kunnen aanbieden. “We hebben nu al een aanvraag binnen en tegen het jaareinde verwachten we zeker een toename. Ruimte is schaars en dus zijn we genoodzaakt om de bestaande ruimte veel meer en beter te optimaliseren. Meer en meer bedrijven hebben geen groot magazijn nodig, maar een stockageplaats voor slechts een aantal palletten. En niet voor negen jaar, maar voor een aantal weken of maanden en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij een specifieke locatie. Als Montea kunnen wij die bedrijven niet helpen, maar via Stockspots kunnen ze een ruimte ter beschikking krijgen inclusief alle bijkomende diensten die er al aanwezig zijn. Zij krijgen daarvoor een factuur van Stockspots”, zegt Demuynck.

Havens

In Nederland zit Stockspots eveneens met de haven van Rotterdam rond de tafel om te bekijken of daar vrije ruimte kan aangeboden worden via het platform. “Rotterdam werkt al samen met Stockspots om de ruimte optimaal te benutten. Wij gaan proactief naar het Havenbedrijf Antwerpen stappen om ook daar te horen wat de mogelijkheden zijn. Zo’n samenwerking kan leiden tot een extra dienstverlening. Hetzelfde doen we met Brucargo. Dit gaat om het delen van data via een neutraal platform”, besluit Demuynck.

De vastgoedgroep richt zich zowel op kleine als grote bedrijven.

Koen Heinen