Miljoenensubsidie voor zuinige reiniging voedselcontainers LVP

LVP Engineering & Constructions heeft een Europese subsidie van ruim 1,8 miljoen euro binnengehaald voor de ontwikkeling van een nieuw reinigingssysteem voor voedselcontainers. De ‘Optainer’ gebruikt 97 procent minder water en is 60 procent sneller.

LVP Engineering and Constructions is een machinebouwer uit Temse met veertig jaar ervaring in verschillende industrieën. Met het nieuwe project ‘Optainer’ richt het bedrijf zich op grote en middelgrote retailers, die dagelijks temperatuurgecontroleerde goederen moeten transporteren.

De huidige methoden om thermisch geïsoleerde containers te reinigen, zijn technisch beperkt en weinig efficiënt, stelt Erik Van Pottelbergh van LVP. “Soms worden de containers manueel gewassen. Daarvan kan de efficiëntie en hygiëne in vraag gesteld worden. Anderen zetten tunnelwassers in, vergelijkbaar met een carwash, maar dat verbruikt enorm veel water. Hoe dan ook is telkens vers water gebruiken bijna onbetaalbaar voor retailers.”

Efficiënt en hygiënisch

Met ‘Optainer’ ontwikkelde LVP een recyclingsysteem dat water rondpompt en filtert op vier niveaus. Zo kan het water hergebruikt worden en vermindert het waterverbruik volgens LVP met meer dan 97 procent. De productiviteit gaat bovendien sterk omhoog, met 60 procent. Een ander voordeel van het nieuwe systeem is dat er geen heet water nodig is voor de ontsmetting.

“Onze unit heeft een systeem om de box vast te houden en reinigt vervolgens de containers met sproeiers die op één centimer afstand staan”, zegt Van Pottelbergh. “Er wordt in één beweging gewassen én gedroogd, wat de efficiëntie en hygiëne ten goede komt.”

Groeiplannen

Voor het project diende LVP een subsidiedossier in bij EIC Accelerator, tot vorig jaar nog SME Instrument, van de Europese Innovatieraad. Uit meer dan vierduizend inzendingen werd Optainer als enige Belgische project geselecteerd. Uiteindelijk kregen slechts 72 bedrijven een subsidie. Het bedrag van 1.813.620 euro zal 70 procent van de projectkosten dekken.

Op dit moment is een prototype klaar. De subsidie wordt ingezet om binnen twee jaar een afgewerkt product naar de markt te brengen. LVP Engineering and Constructions heeft ook groeiplannen: “We willen met dit project de omslag van een engineering- naar een productiebedrijf maken”, zegt Van Pottelbergh.

Bij het indienen van het subsidiedossier kreeg LVP ondersteuning van Inspiralia, onderdeel van managementconsultant Ayming. Inspiralia zal het bedrijf nu helpen met de uitrol van het project, de inning van alle subsidies en de rechtvaardiging van alle uitgaven (bedragen en deadlines). Bovendien zorgen zij ervoor dat het bedrijf zijn doelstellingen zal behalen.