Milieuvergunning distributiecentrum Goodman in Vilvoorde geweigerd

Het grote distributiecentrum dat ontwikkelaar Goodman plant aan het insteekdok langs het Kanaal Brussel-Zeeschelde in Vilvoorde, krijgt geen milieuvergunning. Dat heeft Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) beslist.

Goodman had bij de minister beroep aangetekend tegen een beslissing van de provincie Vlaams-Brabant van februari 2018. De provincie weigerde toen een milieuvergunning voor de sloop van bestaande constructies en de bouw van een logistiek centrum aan de Cokeriestraat op de grens tussen Grimbergen en Vilvoorde. Nochtans had het openbaar onderzoek geen enkel bezwaarschrift opgeleverd.

Bij de behandeling van het beroep ontving de minister slechts een ongunstig advies van de gemeente Vilvoorde tegenover meerdere gunstige adviezen van onder meer De Vlaamse Waterweg en de departementen Omgeving, Mobiliteit en Openbare Werken, het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaatschappij en de gemeente Grimbergen. Ook de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie bracht een gunstig advies uit.

Onduidelijkheden

Toch weigert de minister de milieuvergunning omdat er nog onduidelijkheden zijn over de mobiliteitseffecten. Omdat de gebruikers van het distributiecentrum nog niet bekend zijn, heeft men geen zicht op het aantal vervoersbewegingen en de verdeling tussen vrachtverkeer en bestelwagens, zo argumenteert ze. Bovendien kampt de omgeving al met een hoge mobiliteitsdruk.

“Wij hebben kennisgenomen van de beslissing en betreuren ze. Dat er nog geen gebruiker bekend is, is niet ongewoon in dergelijke dossiers. Wij zullen de zaak nu eerst verder analyseren om te zien welke stappen we nog kunnen ondernemen”, zegt Sarah Vanhoecke van Goodman België.

Koen Heinen