Metalon opent eerste magazijn in nieuwe zone Logistiek Park Waasland

Logistiek dienstverlener Metalon heeft zopas in Verrebroek zijn nieuwe site geopend. Het is het eerste bedrijf dat operationeel is in de uitbreiding Logistiek Park Waasland. Nu al wordt de bouw van extra magazijnen voorbereid.

Metalon, dat in 1990 werd opgericht door de familie Moortgat – die eveneens achter het metaalconstructiebedrijf Real zit – is gespecialiseerd in logistiek, warehousing en industrieel onderhoud. De onderneming heeft verschillende internationale spelers in chemie en petrochemie in haar klantenbestand. Aanvankelijk zat ze in de kmo-zone Aven Ackers in Verrebroek. Al gauw verhuisde het bedrijf naar Sint-Gillis-Waas. Ook die vestiging werd te klein en het bedrijf vroeg een concessie aan voor een bedrijventerrein in de nieuwe westelijke zone van het Logistiek Park Waasland.

Vandaag is het magazijn van 18.000 m² (op een terrein van 32.000 m²) volledig operationeel en zijn al twee van de drie hallen ingevuld door de grootste klant, de Japanse producent van synthetisch polymeer Kuraray. Deze kunstof wordt onder andere gebruikt in de voedselverpakkingsindustrie, in de automotive en de cosmetica. Een deel daarvan wordt in Zwijndrecht geproduceerd. De rest komt uit Japan en de Verenigde staten. De site van Metalon in Verrebroek is het distributiecentrum voor de EMEA-zone.

Extra capaciteit

Het magazijnencomplex is het eerste dat zelf is opgericht door Metalon, dat nog magazijnen in de havens van Antwerpen en Gent huurt voor diverse bedrijven actief in de (petro-)chemie. “Deze vestigingen blijven gebruikt worden. Het magazijn in Verrebroek zorgt voor extra capaciteit”, zegt Eveline Moortgat.

Volgens haar wordt nu al gewerkt aan een uitbreiding van het complex. “Wij hebben twee weken geleden de concessie verkregen voor een aanpalend perceel met een totale oppervlakte van ca. 3 ha. Hoe de magazijnen gebouwd en georiënteerd worden, moeten we nog in detail met ons architectenbureau bekijken”, voegt ze toe. De gebouwen zouden over twee jaar operationeel zijn.

Door de groei is het personeelsbestand fors toegenomen. “Wij hebben een veertigtal werknemers. Dit is een verdubbeling sinds 2017 en wij zien een even snelle stijging voor 2019”, zegt Moortgat nog.

Duurzaam

Bij de bouw van het complex is extra aandacht besteed aan de duurzaamheid. “Er is een optimale isolatie voorzien en de verwarming gebeurt via warmtepompen. Op het dak is er plaats voor zonnepanelen waarmee wij de elektriciteit willen opwekken voor de batterijen van de heftrucks. Het kuisen van de magazijnen en de machines en de spoeling van toiletten gebeurt dan weer met gefilterd regenwater. Er is ook veel aandacht gegaan naar energiezuinige ledverlichting”, zegt Moortgat..

“Ook naar veiligheid ging veel aandacht. Naast gesofistikeerde toegangscontrole zijn er intelligente bewakingscamera’s met nummerplaatherkenning. Verder zijn alle compartimenten afgeschermd met brandmuren van twee uur brandweerstand”, klinkt het tot slot.

Van links naar rechts op de foto: Caroline Moortgat, Wilfried Moortgat, Boudewijn Vlegels (voorzitter MLSO), Luc Moortgat, Dirk Bulteel (directeur VOKA Waasland-Antwerpen) en Eveline Moortgat.

Philippe Van Dooren