Barry Callebaut bouwt grootste chocolademagazijn ter wereld in Lokeren

Barry Callebaut startte woensdag met de bouw van een nieuw Europees distributiecentrum. Met het grootste chocolademagazijn ter wereld optimaliseert de producent niet alleen de distributie, maar ook de bevoorrading van de fabrieken.

Barry Callebaut laat het immense magazijn met een capaciteit van 125.000 palletten door WDP optrekken in een volledig nieuwe industriezone in Lokeren. “Het gebouw vervangt een eigen distributiecentrum in Aalst met een capaciteit van ‘amper’ 25.000 palletten en zeven externe magazijnen van derden in de streek van Aalst en Dendermonde”, zegt Stefaan Van Driessche, manager European Distribution Center bij de chocoladeproducent.

“Vanuit Lokeren vertrekt de chocolade naar grote klanten in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk, zoals Unilever, Nestlé en Godiva, maar ook naar kleinere, ambachtelijke afnemers. Lokeren is dus een ideale locatie, centraal ten opzichte van die landen. Ook de rest van Europa – van Finland tot Portugal – en overzeese bestemmingen worden van hieruit bevoorraad. De nabijheid van de haven van Antwerpen speelde ook mee in de keuze voor Lokeren”, voegt hij toe. Op de Europese markt zijn we al goed vertegenwoordigd, maar de vraag buiten Europa groeit met 10 à 15% per jaar.

Barry Callebaut  heeft in Wieze – op zo’n 28 kilometer van Lokeren – de grootste chocoladefabriek ter wereld met een capaciteit van 340.000 ton per jaar. “Sinds enkele jaren produceren we ook in Halle in een voormalige fabriek van Côte d’Or/Mondelez. Daar is de capaciteit 80.000 ton en we zijn die aan het uitbreiden. De vraag naar ‘Belgian Chocolate’ blijft maar stijgen en dus verhogen we de productie in ons land”, voegt Van Driessche toe.

Pendeldiensten

Volgens hem maakt het nieuwe Europese distributiecentrum (EDC) in Lokeren een grote rationalisatie van de logistiek mogelijk. “We zullen ook de bevoorrading van de fabrieken vanuit het nieuwe EDC kunnen organiseren. Dat maakt pendeldiensten mogelijk die de inbound- en outboundtrafieken verzekeren, zodat de vrachtwagens in beide richtingen vol zullen zijn.”

Het gebouw wordt 60.000 m² groot en komt op een terrein van maar liefst 12 ha. Het distributiecentrum zal onderverdeeld worden in twee zones: een volautomatisch highbay-magazijn (hoogbouw) voor volle palletten en een ‘traditioneel’ magazijn voor pickingactiviteiten. “Hoewel picking maar 25% van de activiteit is, is dat naar arbeid toe de grootste. Nu hebben we in Aalst 85 werknemers, maar dat aantal zal in Lokeren boven de 100 uitkomen. De toename is niet alleen te danken aan de groei van de afzet, maar ook aan het feit dat wij capaciteit gaan insourcen.”

Teamwerk

Het gebouw wordt opgetrokken door vastgoedontwikkelaar WDP in samenwerking met Alheembouw, een specialist in highbay-magazijnen. Verder werken eraan mee: Willy Naessens, het architectenbureau AAVO (ondermeer gespecialiseerd in gekoelde magazijnen) en Schäffer voor de logistieke processen. De werkzaamheden worden opgevolgd door Sureal, een BREEAM-assessor die de duurzaamheid van de bouw en van het gebouw zal meten (BREEAM is een label dat de milieu-impact van gebouwen beoordeelt aan de hand van de genomen duurzaamheidsmaatregelen).

“Voor de gelegenheid hebben we een speciale website – chocolade-magazijn.be –  waarop iedereen de bouw kan volgen”, zegt Joost Uwents, CEO van WDP. Ook via Instagram kan dat. Tegen de zomer van 2021 moet het gebouw klaar zijn.

Philippe Van Dooren