Meer dan helft vrachtwagens niet in orde met ladingzekering

Bij een controle van de Federale Politie bleken 554 van 1.004 gecontroleerde voertuigen niet in orde met de ladingzekering. “Het verwondert me dat het er niet meer zijn”, zegt expert Geert Frans. “Bedrijven liggen er te weinig wakker van."

Op de radio horen we regelmatig meldingen van verlies van lading. “Dat is maar het topje van de ijsberg. Elk jaar vallen er dertig doden op de weg door foutief geladen vrachtwagens”, zegt Geert Frans, zelfstandig consulent en verzekeringsexpert. “Als ik hoor dat 55% niet in orde was, dan vind ik dat weinig. Naar mijn aanvoelen ligt het echte cijfer eerder in de buurt van 95%.”

Veel werk aan de winkel

“In 2018 is de Europese regelgeving veel strenger geworden. Zo moet de inhoud van elke pallet beschreven worden en moet elke lading EUMOS-gecertificeerd zijn (de opdrachtgever moet er zelf voor zorgen dat zijn goederen op pallet goed verpakt zijn voor veilig vervoer, red.), om maar twee zaken op te noemen. Zo zijn er nog een pak andere regels. De realiteit is dat bedrijven in 2018 heel erg bezig waren met de nieuwe GDPR-richtlijnen (wet voor gegevensbescherming, red.) maar niet met de regels over het verladen van vrachtwagens. Ik heb twintig lezingen daarover gehouden en er was gewoon geen commotie over. De eersten die zich aanpassen, zijn de bedrijven uit de Antwerpse chemische industrie. Daarna volgen beursgenoteerde bedrijven. Bij alle andere bedrijven is er nog veel werk aan de winkel, en dat gaat dan echt niet alleen om kmo’s.”

Vrij mild

“De Federale Politie verricht prima werk met maandelijkse controles maar ze zijn ook vrij mild. Een pallet in detail vergelijken met wat er op de documenten staat, zal men maar heel uitzonderlijk doen. Logisch ook, anders valt de volledige sector stil”, aldus Frans. De slechte ladingzekering is trouwens geen typisch Belgisch fenomeen. België wordt zelfs beschouwd als een van de beste leerlingen van Europa. 

Op maandag 14 september zal minister Lydia Peeters een actie van de Federale Politie bijwonen. Op dinsdag 20 oktober organiseert de KU Leuven een (volzette) studiedag over ladingzekering in Mechelen.

Erik De Troyer