Manuchar zet drastisch in op consequente datastromen

De Antwerpse supplychainspecialist Manuchar stroomlijnt ingrijpend de interne structuur en datastromen. Consolidation Manager Danny Melis legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Manuchar, dat zich specialiseert in trading, distributie en logistiek, heeft meer dan 50 filialen die actief zijn wereldwijd. Dit vertegenwoordigt een massa data. Om dit alles te kunnen consolideren heeft men de afgelopen jaren ingezet op het verzamelen van consequente datastromen binnen het bedrijf. “In het begin was die consolidatie een puur boekhoudkundig verhaal, maar al snel bleek er ook een technisch aspect aan te zitten. Het bedrijf groeit, waardoor er meer nood is aan analytische data om de juiste strategische keuzes te kunnen maken”, schetst Danny Melis.

De zoektocht naar de adequate softwarepakketten bleek niet eenvoudig. “Manuchar is een erg ondernemend bedrijf met verschillende activiteiten en vestigingen in meer dan 30 emerging markets. Al die entiteiten op één centraal ERP platform zetten was niet mogelijk, maar de vraag naar goede analytische data op groepsniveau blijft echter aanwezig”, zegt Melis. “We hebben nu een werkwijze opgezet waarin de verschillende filialen hun eigen systemen en aanpak behouden en hun data met beperkte manuele interventie rapporteren aan het hoofdkwartier in Antwerpen. Die data wordt hier dan verder geanalyseerd en bewerkt met Microsoft-systemen.”

In schijfjes 

Alles bij elkaar nam dat traject twee jaar in beslag. “De invoering is in schijfjes verlopen”, zegt Melis. “In eerste instantie focusten we op de debiteuren, een domein waar we als groep tot op het hoogste niveau van detail controle over willen hebben. Dat systeem loopt sinds januari 2019, voorafgegaan door een implementatiefase van vier maanden. Vervolgens focusten we op de sales-margins-volumes. Recentelijk kwam ook de voorraad aan bod.”

Datavervuiling blijft een aandachtspunt. “Binnen de groep worden verschillende talen gesproken, waardoor klant- en productnamen niet altijd uniform zijn. De kwaliteit van de data en de discipline zijn echter op zeer korte termijn op een zeer hoog niveau geraakt. Het belang van dergelijke, kwalitatieve masterdata is niet te onderschatten. Eigenlijk heb je iemand nodig die bijna fulltime over de kwaliteit ervan waakt.”

Ervaring in huis 

Het werk is nog niet af, meent Melis. “Veel data zit nu nog 'verticaal' opgeslagen, per domein. Het moet ook mogelijk zijn om de horizontale lijn te volgen: het traject dat het product aflegt binnen ons bedrijf, tot bij de klant. Maar de realisatie daarvan zal nog enige tijd in beslag nemen.”

Veel van de voorgestelde oplossingen ontstonden in house. “We hebben wel beroep gedaan op externe consultants, maar een groot deel van het werk deden we zelf”, zegt Melis. “Onze interne IT-afdeling heeft kennis van zaken. Sowieso wordt IT & data steeds belangrijker in logistieke processen.”

Michiel Leen