Maatschappij Linkerscheldeoever mag dubbel zoveel winst uitkeren

De aandeelhouders van de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) mogen zich in de handen wrijven. Een omzetstijging en niet gebruikte voorzieningen zorgden voor een verdubbeling van de winst in vergelijking met andere jaren.

Het ging MLSO voor de wind. Voorzitter Boudewijn Vlegels wijt de gunstige evolutie onder meer aan de structurele omzetgroei van de maatschappij. “Daarnaast zijn er een aantal grote voorzieningen die we getroffen hadden teruggekomen, waaronder bijvoorbeeld die voor het archeologisch onderzoek op het Logistiek Park Waasland fase West”, zegt hij.

De te verdelen winst bedraagt dit jaar 4,8 miljoen euro. De verdeling gebeurt op basis van het aantal aandelen per aandeelhouder, na uitkering van het preferentieel aandeel. Interwaas en de gemeente Beveren mogen een derde van de winst onder elkaar verdelen op basis van het kapitaal dat ze hebben ingebracht. Het gaat respectievelijk om 2,3 miljoen euro en 0,7 miljoen euro.

De overige aandeelhouders ontvangen de resterende twee derden van de winst. Zo kan het Havenbedrijf Antwerpen rekenen op een bedrag van 1,2 miljoen euro, het Vlaams Gewest op bijna half miljoen euro en de gemeente Zwijndrecht een bescheidener bedrag van 80.205,19 euro.

MLSO staat sinds 1982 in voor het beheer en het grondbeleid van de Waaslandhaven. Het gaat om een totale oppervlakte van 7.000 ha waarvan 2.500 ha bedrijventerreinen.

Koen Heinen