Lidl start bouw grootste DC in Marche-en-Famenne

Premier Charles Michel heeft dinsdag de eerste steen gelegd van het nieuwe Lidl-distributiecentrum in Marche-en-Famenne. De supermarktketen investeert 50 miljoen in dat vijfde depot in België.

Het verdeelcentrum, dat het grootste wordt van Lidl in België, moet vanaf maart 2017 operationeel zijn. De ‘smartdiscounter’ heeft hiervoor een terrein van 137.000 m² aangekocht in het bedrijvenpark van Aye nabij Marche-en-Famenne (provincie Luxemburg). Het gebouw zelf wordt 44.000 m².

Aan het dossier is drie jaar gewerkt. Lidl investeert 50 miljoen euro en het Waals gewest komt met 6,5 miljoen steun over de brug. Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) zegt tevreden te zijn met het project, dat volgens hem "Wallonië bevestigt als Europese leider in de logistiek". In het DC worden 100 banen geschept.  

Het nieuwe DC zal 60 Lidl-winkels in de provincies Luik, Namen, Luxemburg en het Groothertogdom Luxemburg bevoorraden. De klemtoon komt onder andere op de verse producten te liggen. Sinds een aantal jaren trekt Lidl de kaart van smart discount – wat betekent dat het bedrijf veel meer inzet op ‘versgroepen’, zoals groenten, fruit, vlees en brood.

Verse producten

Die productgroepen vragen een grote vries- en koeloppervlakte in een verdeelcentrum, zodat verse aanleveringen voor een aantal uur kunnen gestockeerd worden voor ze herverdeeld en vervoerd worden. In het nieuwe DC is 10.000 m² koeling voorzien. Ook in Genk is overigens het DC met extra faciliteiten voor verse producten uitgebreid.

Het project in Marche-en-Famenne past in de geografische puzzel van de discounter. Lidl opende eind 2013 een nieuw distributiecentrum in Sint-Niklaas (ter vervanging van een oud DC in Bornem) en heeft er nog in Wevelgem, Genk en Courcelles (nabij Charleroi).

BREEAM

Lidl heeft de ambitie om in Marche-en-Famenne het BREEAM-certificaat ‘uitstekend’ te verwerven. BREEAM is een evaluatiemethode ontwikkeld door het Building Research Establishment, een onderzoeksorganisatie in de bouwsector. Dit is de meest gebruikte evaluatiemethode geworden om de milieuprestaties van een gebouw te beschrijven.

Om die duurzaamheid te bereiken heeft Lidl besloten tot het installeren van een aantal faciliteiten die duurzame ontwikkeling bevorderen zoals: led-verlichting, fotovoltaïsche zonnepanelen, een efficiënt koelsysteem, ketels met een lage NOx-uitstoot en ‘groene’ daken voor de kantoren.

De eerste steen werd gelegd door federaal premier Charles Michel, minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO's Willy Borsus, burgemeester van Marche-en-Famenne André Bouchat en CEO van Lidl België Boudewijn van den Brand.