KUL-postgraduaat Smart Logistics instantsucces bij bedrijven

Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar in het nieuwe postgraduaat Smart Logistics van de KU Leuven, met lessen in Kortrijk, Brugge en Gent. Dit instantsucces is te danken aan de logistieke bedrijven die om deze opleiding gevraagd hadden.

Programmacoördinator van het postgraduaat Smart Logistics Lindsay Vandenameele (foto) is een gelukkige vrouw. “Tien dagen vóór de start van dit nieuwe postgraduaat tellen we twintig inschrijvingen en er komt dagelijks iemand bij. Dat is een zeer mooi cijfer voor een nieuw initiatief. Want we laten maximaal dertig mensen toe om de groep werkbaar te houden voor bedrijfsbezoeken, demo’s en labo’s.”

Vrijdag 27 september vindt de eerste les plaats in Kortrijk. Tot in maart wordt telkens op vrijdagmiddag en zaterdagmorgen verzameld op een KUL-campus in Kortrijk, Brugge of Gent, naargelang de specifieke lesinhoud, of in een bedrijf. “Opmerkelijk aan deze unieke opleiding is dat ze gedragen wordt door twee faculteiten: enerzijds industriële ingenieurswetenschappen en anderzijds economie en bedrijfswetenschappen. Dit is een echt multidisciplinair programma dat de volledige supplychain en de impact van technologie daarop overschouwt. Na deze opleiding kun je strategisch over logistiek meedenken, met kennis van artificiële intelligentie, internet of things, blockchain, data-analyse enzovoort. We beperken ons niet tot de theorie maar voorzien ook een stevig praktisch luik. Daarnaast introduceren we een module ‘Hr & leiderschap’ om de cursisten te leren hoe ze deze nieuwe inzichten het best naar hun collega’s kunnen overbrengen.”

Toppers geven les

De opleiding kwam er in structurele samenwerking met het Zeebrugse havenbestuur (MBZ) en op vraag van en met uitdrukkelijke steun van de logistieke sector. De docenten zijn professoren van de KU Leuven – met op kop grote kleppers als Nico Vandaele, Marc Juwet, Tony Wouters en Robert Boute – en experten uit het werkveld.

Bij de bedrijfsmensen zien we onder meer Luc Lammertyn (Sioen Industries), Stefaan Verhoyen (Lecot), Eric Vandenbussche en Luc Forceville (Logflow), Jan Maertens (ABM-Schäfer Group), Bart Vannieuwenhuyze (Tri-Vizor), Pieter Balcaen en Griet Van Reeth (ECS2XL), John Kerkhof (Portmade), Wim Fossaert (RX/SeaPort), Kris Thermote (TVH) en Alfons Van Zele (Zelco).

Kruisbestuiving

“Het is fijn dat in de omgekeerde richting ook heel mensen van de vragende bedrijven zich inschrijven. Dit postgraduaat staat open voor houders van een masterdiploma met enkele jaren ervaring. Onze commissie kan ook mensen zonder dit diploma maar met relevante werkervaring en profiel toelaten. Behalve de kennis uit de lessen zal daarnaast de kruisbestuiving tussen de deelnemers tot nieuwe inzichten leiden.”

Na het einde van de lessen in maart moet iedereen over een casestudy in zijn bedrijf een paper schrijven en die in mei verdedigen voor een jury. Daarna kan een decretaal erkend getuigschrift uitgereikt worden. Er kan nog ingeschreven worden tot 20 september. “De plaatsen lopen snel vol. Mocht er daarna nog ruimte zijn, dan zullen we uiteraard niemand weigeren”, aldus Lindsay Vandenameele.

Info: www.kuleuven.be/smartlogistics

Roel Jacobus