Katoen Natie versterkt afdeling Pet Food met eigen inspectiecentrum

Katoen Natie opende zopas een gloednieuwe inspectiepost in haar Gentse vestiging. Die maakt het mogelijk voor het FAVV om ter plaatse ingevoerde dierenvoeding te controleren en om de afdeling Pet Food fors te laten groeien.

Binnenkort komen de eerste containers met dierenvoeding per binnenschip aan in Gent. “We hebben al drie grote klanten voor wie we dierenvoeding invoeren en we willen naar een verdubbeling van onze cijfers gaan. Dit inspectiecentrum is daartoe een belangrijke stap. Het is een unieke set-up binnen de logistieke sector”, legt development manager Bart Versprille uit. 

“Dierenvoeding kan enkel gecontroleerd worden op de plaats van binnenkomst in de Europese Unie. In ons geval was dat dus op Antwerpen linkeroever. We gingen op zoek naar een efficiëntere en meer ecologische oplossing. Samen met het FAVV en North Sea Port hebben we er een jaar over gedaan om deze inspectiepost te mogen realiseren en goedgekeurd te krijgen bij de EU. We laten nu de containers die gelost worden in Antwerpen via een binnenschip naar Gent brengen. In de inspectiepost, te Katoen Natie Gent, zal een bevoegd dierenarts van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) de nodige controles uitvoeren, verbonden aan de invoer van Pet Food van buiten de Europese Unie. Het inspectiecentrum dient een dubbel doel: enerzijds geeft het ons de kans om de afdeling Pet Food sterk te laten groeien, anderzijds biedt het een milieuvriendelijk alternatief voor deze containerflow van Antwerpen naar Gent. We halen in eerste instantie op die manier jaarlijks vijfhonderd vrachtwagens van de weg."

Erik De Troyer