Katoen Natie slaat wisselstukken en textiel Defensie op in Beringen

Katoen Natie zal in zijn vestiging in het Limburgse Paal-Beringen wisselstukken en uniformen opslaan in opdracht van Defensie. De stocks zijn vooral afkomstig van de kazernes Ieper en Berlaar. Ze omvatten geen wapens en neen, ook geen mondmaskers.

Katoen Natie beheert in haar vestiging in het Limburgse Paal-Beringen de opslag en distributie van wisselstukken (Kazerne Berlaar) en textiel (Kazerne Ieper). Voor Defensie wordt 33.000 m² voorzien, wat volgens Stefan Huts van Katoen Natie nog kan worden uitgebreid tot 140.000 m², afhankelijk van de volumes. Ook andere klanten hebben volgens Huts die mogelijkheid. 

Operationeel begin 2021

"De eerste stocks komen binnen in juli, de eerste distributie is voorzien in augustus, de webshop – voor individuele bestellingen van militairen – start op in september en de hand-over/take-over is voorzien november en december zodat we 'full operation capable' zijn bij aanvang 2021", deelt Huts mee. Het contract met Defensie loopt twaalf jaar vanaf gunning januari 2019. De site in Beringen is goed voor een tewerkstelling van zestig fulltime-equivalente medewerkers. 

Strategische ligging 

De ligging is niet toevallig gekozen. "Zowel voor Defensie als andere klanten is Beringen ideaal gelegen als distributiehub. Voor Defensie hebben we deze locatie gekozen omdat meer dan 50% van de toeleveringspunten gelegen zijn binnen een straal van 150 km van Beringen. Dat maakt dat we op efficiënte wijze kunnen beleveren zonder al te veel het bestaande wegennet te belasten", klinkt het. 

Gevoelige lading, zoals wapens, wordt er niet bewaard. Mondmaskers liggen er evenmin gestockeerd. "De contracterende partij voor de mondmaskers is de FOD Volksgezondheid. Stockage en distributie hiervan gebeurt vanuit onze vestiging in Gent. Wij zijn in deze niet de enige dienstverlener", besluit Huts.

In het verleden werkten Katoen Natie en Defensie samen bij grote en kleine oefeningen in de haven van Antwerpen. 

Michiel Leen