Katoen Natie opent 'Zalando voor militairen' in Beringen

Voor het eerst besteedt Defensie zijn logistieke activiteiten uit aan een privépartner. De keuze is gevallen op Katoen Natie. Die bouwde een distributiecentrum van 32.000 m² uit in Beringen, inclusief een webshop voor militairen. Dat is een primeur.

“Defensie is een krimpende organisatie. Er wordt volop aangeworven, maar er is ook een pensioneringsgolf. Daarom hebben we onderzocht hoe we op onze corebusiness kunnen concentreren en bepaalde activiteiten uitbesteden. Een van die activiteiten is de logistiek, die we tot vandaag in Berlaar en Ieper organiseerden”, zegt luitenant-generaal Rudy Debaene, directeur-generaal Material Resources.

“In 2016 zijn er informele contacten geweest. Eind 2018 werden we gecontacteerd als partner”, zegt Stefan Huts van Katoen Natie. “Het is een echt partnership, in de vorm van de tijdelijke vereniging Pegasus Martin.”

Van kledij tot banden en gamellen

Beringen werd door Katoen Natie gekozen. De site is centraal gelegen voor de verschillende eenheden. Zeker ten opzichte van Leopoldsburg en Marche-en-Famenne, de twee belangrijkste kazernes van de Landmacht. “We hadden ook voldoende terrein nodig, want het magazijn moet later uitgebreid kunnen worden, hetzij voor Defensie hetzij voor externe klanten”, voegt Fernand Huts toe.

Het distributiecentrum in Beringen is een moderne installatie van 32.600 m² met een interne hoogte van 13 meter waar 50.000 artikelen gestockeerd kunnen worden. Het gaat vandaag vooral om kledij, maar ook banden, radio’s, gamellen en noem maar op. Gevoelig materieel – zoals brandstof en munitie – wordt niet naar Beringen overgeheveld. Vandaag zijn ongeveer 5.000 artikelen al vanuit Ieper en Berlaar overgebracht. In de loop van 2021 zal de overdracht gerealiseerd zijn. “Tegen 2023 moet de transformatie van de logistiek bij Defensie helemaal volbracht zijn”, zegt systeemmanager kolonel Van Gyseghem.

Zalando.mil

Dat Defensie zijn logistiek uitbesteedt, is niet helemaal nieuw in Europa. Ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden delen van de logistiek geoutsourcet. Maar blijkbaar gaat België daar zeer ver in. “Ons land heeft zelfs een primeur: de eerste webshop waar militairen hun persoonlijke uitrustingen kunnen kopen”, zegt Debaene. De 'Zalando voor militairen' is opgezet door ID Creation in opdracht van Katoen Natie. “Niet alleen de webshop is redelijk uniek, maar ook het feit dat de militair kan beslissen om zijn bestelling thuis te laten leveren, in een afhaalpunt of in een kazerne van zijn keuze”, voegt Danny Beyltiens, site manager voor Katoen Natie, toe.

“Zelfs de Britten hebben interesse getoond, want zij hebben problemen om zo’n webshop op te zetten”, zegt Fernand Huts. De webshop, die sinds 1 oktober actief is, vervangt vier militaire winkels (de 'Milshops' in Ieper, Leopoldsburg, Peutie en Marche-en-Famenne). “Tot dan moest een militair zich fysiek naar een van die winkels begeven om zijn uitrusting te kopen. Reken maar uit hoeveel verloren werkdagen dat vertegenwoordigt als je weet dat er 25.000 militairen zijn.”

Meer flexibiliteit

In Beringen zullen 30 militairen en 30 mensen van Katoen Natie werken. Dat is in totaal zo'n vier maal minder dan in Berlaar en Ieper op hun hoogtepunt. Die locaties waren dan ook verouderd. De bestellingen en kwaliteitscontroles liggen bij Defensie. De organisatie van de aanvoer, de opslag en de distributie gebeurt door Katoen Natie. Voor de webshop wordt onder meer pakjesdienst GLS ingeschakeld. Voor de transporten van Beringen naar de 51 afleverpunten in België koos Katoen Natie voor Corneel Geerts.

Huts onthutst

Tijdens zijn speech prees Fernand Huts de innovatieve wind die bij Defensie waait. “Het is de eerste maal dat wij samenwerken met een leger, maar ik kan wel vaststellen hoe groot de visionaire verandering is. Dit is dan ook een historische dag. Alleen ben ik ook voor de eerste maal onthutst dat de nieuwe minister van Defensie, Ludivine Dedonder, op zo’n dag haar kat stuurde.” Waarna Huts die kat ook naar voren toverde (zie foto).

Philippe Van Dooren