Jarig Ahlers Russia verwelkomt Bart De Wever in Sint-Petersburg

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) brengt maandag een bezoek aan de vestiging van Ahlers in Sint-Petersburg. Stefan Van Doorslaer, MD van Ahlers Russia, ontvangt hem naar aanleiding van ...

Vanaf maandag brengt een delegatie Antwerpse zakenlui en politici een bezoek aan Moskou en Sint-Petersburg. Op hun programma staat ook een bezoek aan Ahlers in Rusland. “Het is dit jaar precies 25 jaar geleden dat wij voet aan wal zetten in Sint-Petersburg. Vandaag telt Ahlers Russia 250 medewerkers in Moskou, Sint-Petersburg, Cheliabinsk, Novorosisk en Novosibirsk. In de laatste drie jaar realiseerden we telkens een tweecijferige omzetgroei”, vertelt Christian Leysen, de voorzitter van Ahlers.

Oorspronkelijk trok het bedrijf naar Rusland als scheepsagent voor een tweewekelijkse lijndienst tussen Sint-Petersburg en Antwerpen. “Op vraag van de klanten werd het aanbod al snel uitgebreid met internationale forwarding en douaneactiviteiten. Zeven jaar later startte de bouw van eigen magazijnen in Sint-Petersburg om ook logistieke activiteiten te ontplooien. Die zijn nu 45.000 m2 groot”, klinkt het verder.

Meerwaarden

“Met de toenemende import vanuit Europa werd het al snel duidelijk dat niet de verscheping, maar wel de opslag en het binnenlands wegtransport de grootste meerwaarden waren voor de Europese klanten in Rusland. In de afgelopen 25 jaar maakte de export van fast moving consumer goods naar dat land een explosieve groei door, ook al is het voor buitenlandse leveranciers niet eenvoudig om toegang te verkrijgen tot de Russische markt”, legt Leysen uit.

“Een buitenlandse leverancier is namelijk verplicht een lokale entiteit op te zetten of te vertrouwen op een Russische distributeur. Ahlers heeft met RusImport een alternatieve oplossing in handen. Door te fungeren als neutrale tussenpersoon met een Russische entiteit kunnen zij wat hun klanten niet kunnen: direct zaken doen in Rusland. Die service zit ontzettend in de lift. Ahlers was in 2017 bijvoorbeeld de vijfde grootste koffie-importeur in Rusland”.

Met warehouses in vier Russiche regio’s blijft logistiek de grootste dienst van Ahlers Russia. “Ook projectverschepingen en ondertussen ook 'data analytics' worden inmiddels steeds belangrijker”, zegt hij tot slot.

Philippe Van Dooren