Investeren in logistiek vastgoed rond luchthavens rendeert

In de eerste helft van dit jaar stegen de nettohuurinkomsten van logistiek vastgoedgroep Montea met 15% tot 23,1 miljoen euro. Dit dankzij nieuwe projecten nabij luchthavens zoals Brucargo, Luik, Schiphol, Rijsel en Roissy Charles de Gaulle.

Na eerdere investeringen op Brucargo, Schiphol en Roissy Charles de Gaulle, breidde Montea zijn portefeuille in het segment van de luchthavenlogistiek in de eerste helft van dit jaar verder uit.

De totale portefeuillewaarde is in het eerste semester met 74 miljoen euro gestegen tot bijna 793 miljoen euro. De bezettingsgraad bedroeg eind juni 96,6%. Voor de rest van dit jaar verwacht de groep een verdere stijging van de vastgoedportefeuille tot boven 800 miljoen euro. 

Aankopen bij luchthavens

In het Noord-Franse Lesquin, op een boogscheut van de luchthaven van Rijsel, verwierf de groep in de eerste helft van dit jaar een crossdockdistributiecentrum van 4.240 m². Het pand is volledig verhuurd aan DHL voor een periode van negen jaar.

Nog in Frankrijk werd in Le Mesnil-Amelot, nabij de luchthaven Roissy Charles de Gaulle, een gebouw aangekocht van 1.448 m². Het pand bestaat uit twee aparte units en is verhuurd aan BH Catering en aan GSF Aéro.

Nieuwe ontwikkelingen

Op Brucargo ontwikkelt Montea momenteel een 7.230 m² groot warehouse voor luchtvrachtafhandelaar WFS. De huurovereenkomst heeft een looptijd van twaalf jaar. Het gebouw moet tegen het voorjaar van 2019 operationeel zijn. De voorbije vier jaar realiseerde Montea op Brucargo al projecten voor St. Jude Medical, DHL Global Forwarding, Geodis, Nippon Express, Saco Group Air en DHL Aviation Hub.

In het Franse Camphin-en-Carembault, nabij de luchthaven van Rijsel, leverde Montea eerder dit jaar een site van in totaal ruim 42.000 m² op aan vier verschillende huurders: DSM Food Specialities, Danone, GBS en XPO Logistics.

Op Schiphol Logistics Park werden twee nieuwe panden opgeleverd aan huurders Thomsen Select (2.800 m²) en MileStone (2.600 m²).

Voor de nieuwe ontwikkeling op de site Flexport City op Liège Airport heeft Montea twee huurovereenkomsten gesloten met respectievelijk Malysse-Sterima (5.200 m²) en met Easylog Solutions (3.728 m²), beide actief in luchtvracht.

Koen Heinen