Imperial koopt distributienetwerk Palletways

Phoenix Equity Partners heeft Palletways verkocht aan Imperial Holdings. Het distributienetwerk voor palletvracht, dat ook in België actief is, zou zelfstandig moeten blijven opereren. De transactie heeft een waarde van omgerekend 210 miljoen euro.

Imperial met zetel in Johannesburg, Zuid-Afrika, is een beursgenoteerde groep met focus op consumenten- en industriële logistiek. De belangrijkste onderdelen van de groep zijn Imperial Shipping Group, Lehnkering Logistics & Services, Panopa Contract Logistics, Brouwer Shipping en Chartering, en sinds december 2015 de Nederlandse chemielogistieker Van den Anker.

Nu wordt Palletways aangeworven. Dat Brits bedrijf beheert een netwerk dat bestaat uit meer dan 300 leden, allemaal onafhankelijke transportbedrijven. Naar eigen zeggen is het Europa’s grootste netwerk voor gepalletiseerde vracht. “Het bedrijf heeft, in eigendom van Phoenix, aanzienlijk uitgebreid door middel van een reeks greenfield-investeringen en internationale overnames, groeiend vanuit enkel de UK tot een geïntegreerde pan-Europese aanwezigheid in 20 landen. Palletways levert nu 8 miljoen pallets per jaar in heel Europa, terwijl de winsten zich de afgelopen drie jaar meer dan verdrievoudigd hebben”, aldus een communiqué.

Imperial zal het management van Palletways behouden en de groeistrategie van de onderneming verderzetten. Ook werd toegezegd dat de plannen om verder te investeren in geografische expansie, product en serviceontwikkeling en in het technologieplatform zullen worden doorgezet.

Volgens James Wilson, CEO van Palletway, kan het bedrijf nu met Imperial “overstappen naar de volgende fase, door te blijven uitbreiden naar nieuwe markten.”

Investeren in ‘asset light’ logistiek

“Het businessmodel en geografische bereik zullen een aanvulling zijn op onze bestaande diensten en netwerken in de logistieke sector. Palletways zal na de transactie, die nog steeds wordt onderworpen aan goedkeuringen, als een zelfstandig bedrijf binnen de Imperial groep blijven opereren”, aldus Mark Lamberti, CEO bij Imperial.

“De acquisitie van Palletways is in lijn met de strategie van Imperial om buiten Zuid-Afrika te blijven investeren in ‘asset light’ logistieke ondernemingen”, klinkt het.  

Volgens de Zuid-Afrikaanse pers zal het management met Imperial mee-investeren in de aankoop en zal het ongeveer 4% van het bedrijf bezitten. Dit management was overigens al voor een klein deel eigenaar van het bedrijf, na een management buy-out door Wilson in 2004, die door Phoenix financieel werd ondersteund.

20 landen

Palletways is in het VK in 1994 opgericht. Het netwerk telt vandaag ongeveer 400 depots en 14 hubs in 20 Europese landen: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Republiek Ierland, Roemenië, Spanje, Slovakije, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

De leden voor België zijn, volgens de laatste gegevens waarover wij beschikken, De Vreese Logistic, Europa Belgium en Multimodal Transports & Logistics (MTL).