Nachtwerk bij IKEA voor startende webshop

IKEA opent binnenkort in België een webshop. De Zweedse winkelketen werkt hiervoor een specifiek logistiek systeem uit. Daarnaast zal click & collect uitbreiden. Hiervoor wordt nachtwerk ingevoerd.

Dat IKEA ook in België e-commerce wil organiseren was al eerder geweten. De lancering van een volwaardige webshop is nakend. “Vanuit de acht Belgische winkels en het magazijn in Winterslag (bij Genk) vertrekken binnenkort online bestelde pakjes naar klanten thuis”, meldt De Tijd. De krant zegt dat hiervoor straks nachtwerk wordt ingezet.

Woordvoerster Annelies Nauwelaerts nuanceert echter: “We hebben nu al een webshop, maar dat is click & collect. De bestelde goederen kunnen door de klant afgehaald worden in de winkels en in de 17 afhaalpunten (van Dockx Select, red.). Spoedig willen ook een volwaardige webshop opstarten, met thuisleveringen. Daarover kan ik voorlopig weinig zeggen, buiten het feit dat de verzendingen niet vanuit de winkels zullen gebeuren”.

Winterslag

Die zullen worden georganiseerd vanuit het distributiecentrum van IKEA Group in Winterslag en vanuit een internationaal distributiecentrum in Dortmund. “De webwinkel is inderdaad een DC-verhaal”, zegt ze. Nachtwerk in Winterslag is nu al mogelijk, omdat het DC met de cao logistiek werkt, die dat al jaren toelaat.

Wie de transporten van pakjes en meubelen zal verzorgen, kan ze ook niet zeggen. “Dat zullen we pas melden wanneer de webshop helemaal klaar is.” Vandaag kan de klant al in de winkel gekochte meubels tegen betaling thuis laten leveren door een externe besteldienst. Sommige grote of zware stukken, zoals sofa’s, die niet in de winkel voorradig zijn, kunnen thuis geleverd worden. Dat gebeurt binnen enkele dagen vanuit het magazijn in Winterslag en aan een vrij forse prijs (vergeleken met wat webwinkels aanrekenen). Hiervoor wordt vandaag het distributie- en homeservicebedrijf VPD uit Lembeek/Tubeke ingezet. Of het contract met dit bedrijf wordt uitgebreid naar de thuisleveringen, kon Nauwelaerts eveneens niet zeggen.

Nachtwerk

Ook het click & collect systeem wordt uitgebreid. “Die bestellingen worden in de winkels zelf samengesteld en klaargelegd. Om de werkdruk beter te spreiden, willen we ook ’s nachts kunnen werken.” Met de vakbonden is daarover een principeakkoord bereikt, maar omdat het definitieve akkoord nog niet getekend is, wil ze niet in detail treden.

Ter herinnering: de problemen met nachtwerk in e-commerce situeren zich niet in de logistiek, maar wel in de handelssector, en meer bepaald bij winkelketens die zelf hun fulfilment willen organiseren, meestal met eigen winkelpersoneel.

Philippe Van Dooren