IBM lanceert blockchainplatform voor herkomst vers voedsel (+ video)

Technologiereus IBM heeft IBM Food Trust op de markt gebracht, een op blockchain gebaseerd systeem voor de voedselketen. Carrefour neemt het systeem in gebruik.

Het blockchainplatform IBM Food Trust moet deelnemende partijen meer transparantie bieden in de herkomst van goederen. Het systeem is nuttig voor boeren, voedselverwerkers, verkopers, leveranciers en supermarkten. Het zou ook voor meer efficiëntie zorgen in de keten omdat het voedselcertificaten via IBM Food Trust beschikbaar stelt. 

Carrefour

De Franse warenhuisketen Carrefour zal het systeem gebruiken. Carrefour wil de technologie tegen 2022 uitgebreid hebben naar alle producten die het merk verkoopt. Dankzij die technologie kan Carrefour klanten tonen waar voedsel vandaan komt. Producenten kunnen tegelijk hun productiemethode en expertise etaleren, bijvoorbeeld via een app die de klant bedient. 

Prijs

Het bedrag dat betaald moet worden om deel te mogen uitmaken van IBM Food Trust, ligt tussen de 110 en 11.000 dollar per maand, afhankelijk van de omzet van het bedrijf. In ruil voor de maandelijkse bijdrage kunnen bedrijven de herkomst, locatie en status van voedingsproducten in de supplychain in kaart brengen. Onderstaande video legt het principe uit. 

Dockflow

In onze eigen contreien wordt er aan een gelijkaardig blockchainsysteem gewerkt. Het Antwerpse Dockflow geeft verschillende partijen die samenwerken in een logistieke keten een onlineplatform om op een veilige en gestructureerde manier informatie te delen, ondersteund door blockchain. Zo krijgen gebruikers directe toegang tot bijvoorbeeld documenten en certificaten. In november wordt het proefproject hiervan gestart.

Sven Goyvaerts