Huts wil nieuwe fabrieken voor Indaver

Indaver krijgt kleintjes. Katoen Natie, de eigenaar van het bedrijf, wil in Europa tien fabrieken bouwen voor de verwerking van plasticafval.

Volgens Katoen Natie-baas Fernand Huts wordt er in Europa elk jaar 3,4 miljoen ton plasticafval naar Azie uitgevoerd. Daarvan komt 2 miljoen ton in aanmerking voor verwerking in Europa.

Via Indaver denkt Huts daar ongeveer 1 miljoen ton te kunnen verwerven. Het betreft plasticafval dat niet geschikt is om te sorteren via sorteerinstallaties. Wegens de lage waarde wordt het ook niet naar Azie geëxporteerd.

10 fabrieken, ook Vlaanderen

Daarom wil hij in Europa 10 fabrieken bouwen met elk een capaciteit van 100.000 ton. Ze zullen worden ingeplant op plaatsen waar dat afval in de te verwerken hoeveelheden wordt geproduceerd.

De eerste fabriek komt in Vlaanderen. Volgens Huts komt deze liefst op een centrale locatie, op eigen of nog aan te kopen grond. De uitbreiding gaat daarna richting buurlanden: zeker Duitsland, mogelijk Nederland. Haveninfrastructuur al daar niet voor nodig zijn.

Thermische depolymerisatie

De technologie die in de recyclage-eenheden zal worden toegepast, is 'thermische depolymerisatie'. Dat is een systeem dat gebaseerd is op moleculaire recyclage. Indaver heeft daar volgens Huts de nodige expertise en technologie voor opgebouwd. De kostprijs per fabriek wordt geraamd om 80 miljoen euro. Er zullen ongeveer 40 mensen te werk worden gesteld.